Postoji puno bolja i zdravija verzija maslaca koja se može kupiti u trgovini zdrave hrane, ali i napraviti samostalno kod kuće.
Pročišćeni maslac naziva ‘ghee’ dobiva se na vrlo jednostavan
način – prokuhavanjem običnog maslaca na niskoj temperaturi.
Mnogi ljudi odmah pitaju kako je to zdravija verzija kad je isto
u pitanju maslac.
Poanta je da se termičkim obrađivanjem ukloni voda i krute
mliječne tvari (njih odstranite žlicom s površine tijekom
kuhanja). Dobivena smjesa odnosno ghee može se čuvati na sobnoj
temperaturi i neće se pokvariti.
Ovu alternativu možete zaista koristiti svakodnevno – pirjati
jela, kuhati variva, rižu, a s njim možete napraviti i jako
ukusne, a zdrave kokice. Dvije žličice u hrani tijekom dana
izuzetno dobro balansiraju cijeli organizam.
Uz ovaj recept, kruh vam mora uspijeti: Poboljšava probavu jer
sadrži maslačnu kiselinu koja održava crijevnu floru zdravom,
pomaže pri mršavljenju i odličan je izvor zdravih masti. Također
smanjuje rizik od srčanih bolesti, a jedan način uporabe posebno
oduševljava žene – ghee je, naime, prirodni ‘borac’ protiv
dehidracije kože. Ona postaje mekša, elastičnija, sjajnija i
djeluje mlađe.
Vodeći se ovim receptom napravite vlastiti ghee kod kuće: Maslac
narežite na pravokutnike i stavite u posudu na laganu vatru. Nije
potrebno miješati, samo pustite da se skroz otopi. Ono što je
bitno jest da svako malo žlicom maknete sloj koji se stvara na
površini. Kuhajte sve dok se ta pjenica ne prestane stvarati.
Ghee je gotov onda kada maslac postane prozirna tekućina. Ugasite
vatru, ostavite da se ohladi, a onda ga procijedite gazom i
ulijte u staklenku. Čuvajte na sobnoj temperaturi.