OBITELJ NA OKUPU

NEDOSTAJU PRIJATELJI I UČITELJI Obitelj Okreša iz Pribislavca odlično se ‘ufurala’ u nastavu na daljinu

- Od danas smo krenuli s učenjem na daljinu. Andrej Okreša, učenik 3. a razreda, Kjara Okreša, učenica 5.a razreda i mama Maja Okreša, učiteljica 4.b razreda. Svi polazimo OŠ Vladimira Nazora Pribislavec. Ipak im nedostaju učitelji, prijatelji...

Oni su se danas uključili u rijeku učenika i učitelja koji su odrađivali nastavu na daljinu. Novi oblik obrazovanja kod nas, učenje u koje se tek uvodimo.

Kako je to danas bilo u njihovoj obitelji u Pribislavcu?

Kjara, učenica petog razreda još u petak se prijavila preko školskog računa u virtualnu zbornicu koju su kreirali razrednici kako bi mogli međusobno komunicirati i razmjenjivati sve važne obavijesti vezane uz ovaj novi oblik poučavanja.

“Malena ” je danas u 8 sati na programu Sportske TV gledala nastavne sadržaje koji su se prikazivali. Imali su sat matematike, hrvatskog jezika, engleskog jezika, prirode i njemačkog jezika. Sadržaji iz matematike koji su se prikazivali oni su već obradili prošli tjedan tako da joj je ovo zapravo bilo ponavljanje koje je bilo korisno. Što se tiče sadržaja ostalih nastavnih predmeta njezini su dojmovi  da su sadržaji čak i na puno nižoj razini nego što bi to bilo u redovnoj nastavi. Za daljnje informacije učenici moraju pratiti informacije putem aplikacije yammer koje će im prenositi njihovi predmetni učitelji. Njoj se jako sviđa ovakav način poučavanja.

Prema naputku Ministarstva Andrej je pratito nastavu na HRT3 koja za učenike trećeg razreda započela u 13 sati. Sadržaji iz matematike oni su već obradili, ali je bilo jako zabavno uz TV ponoviti gradivo. Priroda je također bila veoma poučna, učili su pravilno prati ruke što je u ovoj situaciji izuzetno važno. Učitelj je imao pripremljen i kviz. Andrej se jako “ufurao” u nastavu preko TV-a te je naravno usmeno odgovarao na postavljena pitanja. Andrej veli da mu je ovaj oblik nastave jako ‘cool’, ali veli da mu ipak  nedostaje njegova učiteljica i prijatelji iz razreda.

– Ja, kao učiteljica, 4. razreda oformila sam viber grupu s roditeljima učenika kako bih mogla komunicirati i prenositi važne obavijesti. Budući da nastava za učenike četvrtog razreda započinje u 14.54 sati te još ne znam koji sadržaji će se prenositi na HRT3 roditeljima sam poslala plan rada za današnji dan – rekla nam je učiteljica, a u razgovoru prije nastave.

Ovo su novine za sve nas, vaš komentar?

– Puno je nedoumica i mene same i roditelja, a naravno i učenika. Ono što nas posebno zbunjuje jest obrada sadržaja putem HRT3 jer sadržaji koji nam slijede prema nastavnom planu mogu se razlikovati od učitelja do učitelja, a kamoli ne na razini države. Idealna verzija bi bila da se baš posloži prijenos onih nastavnih sadržaja koji nam po planu slijede, no smatram da je mala vjerojatnost toga. Zato sam odlučila za svaki dan roditeljima slati nastavnu jedinicu s kratkom uputom što da učenici pročitaju, napišu ili riješe u radnoj bilježnici.

Također sam uspjela doći do e-adresa roditelja na koje ću im slati posebno pripremljene prezentacije kako bi učenicima što je moguće više olakšala i učinila zabavnim ovakvu nastavu. Tu mi je velik problem što nemaju svi roditelji ni Internet, ni viber pa sam trebala telefonski obavijestiti te roditelje o načinu rada djece. Dala sam preporuku da u prvom planu bude praćenje nastave na HRT3. Kad se vratimo u naše školske klupe naravno da ću sve nastavne sadržaje proći s učenicima.

Učenike neću vrednovati u naredna dva tjedna, a naravno niti nakon povratka toliko dugo dok se svi nastavni sadržaji ne prođu i ne ponove u potpunosti.  Za svoje učenike ću svaki dan pripremati plan rada sa detaljnim uputama koje ću slati roditeljima. Za sve nejasnoće stojim im na raspolaganju putem viber grupe – rekla je na kraju te smo se dogovorili kako će nam za sutra sintetizirati učeničke i roditeljske dojmove kako bi vidjeli “kakvi su oni i ona u tome”. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije