RADE KAO SOBOSLIKARI

BRAĆA IGOR I SENAD BALOG ‘Volimo raditi, najveća sreća nam je što možemo prehraniti obitelj’

Braća Senad (26) i Igor (19) Balog iz Orehovice svojim su radom na sebi i upornošću primjer svima nama, da se u životu može uspjeti u svemu što se dovoljno jako želi i u što se uloži truda. Iako su se često susretali s diskriminacijama, od svojih ciljeva ne odustaju...

U obitelji ih je odraslo ukupno sedam braće i sestara. Senad i Igor trenutno rade kao soboslikari u firmi Specijalist interijera i sretni su što vlastitim rukama mogu prehranjivati svoje obitelji i osigurati im pristojan i dobar život.

Iako se bavi soboslikarstvom, Senad kaže da mu to nije bila prvotna želja.

– Ja sam želio biti tesar, no, prije upisa u srednju školu, otac me odgovorio od toga zbog mogućih opasnosti i ozljeda na radu. Drago mi je što sam ga slušao i što zbog njega ipak nisam upisao tesarstvo, već soboslikarstvo. Nije mi žao zbog toga. U srednjoj školi mi je bilo super, imao sam dobru ekipu, prolazio sam s vrlo dobrim i odličnim ocjenama.

Igor kaže da mu je brat oduvijek bio uzor. Najbolji su prijatelji, čuvaju si leđa, pa je nekako logično da je i on kao mlađi išao stopama starijeg brata i završio u soboslikarstvu. 

Senadu ovo nije prvi posao. Nije odmah mogao pronaći posao u struci, pa je zarađivao kako se snašao.

– Radio sam u Osnovnoj školi Orehovica kao pomagač romskoj djeci. Budući da Romi ne znaju toliko dobro govoriti hrvatski, pomagao sam im u jeziku. Također, radio sam i na održavanju zelenih površina. 

Obojica smatraju da je obrazovanje vrlo bitno i žele poručiti svima, a posebno romskoj populaciji, da ne odustaju od škole jer je ono njima, kako kažu, najbitnije zbog jezika. 

Soboslikarstvo je, kažu, sasvim pristojan i dobar posao i obojica su se pronašli u tome.

– To nije težak posao, ako ga zavoliš kao mi, onda s veseljem svaki dan ideš raditi. Imamo super šefa, dobro smo plaćeni i to nam je najbitnije, jer možemo omogućiti obiteljima pristojan i dobar život, rekao nam je Senad.

Iako se i Igor pronašao u ovom poslu, našalio se s nama kako mu je najveći problem ranojutarnje buđenje. No, to traje vrlo kratko, jer čim s bratom stigne na posao, marljivo kreću u nove izazove, znaju za što rade i to im je najbitnije.

– Naša firma ne pokriva samo Međimurje, radimo po cijeloj Hrvatskoj, tako da nam nikada nije monotono, kažu nam. 

Nakon posla, slobodno vrijeme najviše vole provoditi doma s obiteljima. Senad je ponosan otac troje djece, dva dječaka (8) i (5) i jedne djevojčice (3), a Igor ima djevojčicu (2) i dječaka (1). 

Senad ističe kako je danas teško naći prave prijatelje i da uvijek na prvo mjesto stavlja svoju obitelj. – Najbolji prijatelj mi je brat, rekao je Senad, a Igor kimanjem glave potvrdio. Kažu da sve rade zajedno i stalno su skupa. 

Igor se bavi i sportom. Igra nogomet rekreativno, a bio je i član Boksačkog kluba Čakovec.

– Nedavno sam odustao zbog obaveza i financiranja vozačkog ispita, no, čim završim, vratit ću se u boks jer volim taj sport, rekao nam je Igor.

Igor i Senad su pozitivan i lijep primjer da mladi ljudi, a pripadnici romske nacionalne manjine, marljivo i savjesno odrađuju svoj posao. No, kažu da su se često susretali s diskriminacijama. 

– Znalo se to dogoditi na poslu, na ulici, u školi, u kafiću… Često mi se dogodilo na prijašnjim poslovima da su šefove upućivali na nas ako je nešto bilo krivo napravljeno. Ne vrijeđam se kad mi netko kaže da sam Rom, pa čak niti da sam ‘cigan’. Ovisi u kojem mi kontekstu govore. Ako mi kažu ‘cigan’ na vulgaran način da me žele uvrijediti, da, uvrijedim se. Ali, ako se netko šali sa mnom i iz zezancije mi dobaci ‘cigo’, kao npr. kolege s posla, s tim nemam problema. Zna nam se dogoditi želimo ući u neki kafić na kavu, a osoblje nas odbije samo zato što smo Romi. Ne osjećam se tada lijepo, ružno nas gledaju. Ali, nažalost, to je tako zbog pojedinaca u Međimurju koji prave nerede. Zbog takvih mi ostali ispaštamo, rekao nam je Senad.

Kažu da im je zanimljivo to što, kad su u radnim odijelima, nemaju problema s time.

– Kad radimo i idemo nakon posla negdje, a nismo se presvukli, drugačije nas gledaju. Nemamo problema. Ali, čim smo u civilu i idemo van, odmah slijedi drugačiji pristup prema nama, iskren je Senad. 

Igor nam je priznao da se na tu cijelu situaciju pokušava što manje obazirati.

Za kraj razgovora, obojica su poslali svoje poruke.

– Želim reći svim mladim ljudima, a posebice Romima, da nikad ne odustaju od obrazovanja. Ono je jako, jako bitno. Idite, završite školu, napravite nešto od sebe. Imajte neki cilj, slijedite ga i postignite nešto u životu, kaže Senad.

– I ja mislim da je u životu bitno slijediti svoje snove, zadati si cilj, ići za njime, prošlost ostaviti iza sebe i gledati u budućnost i u nove pobjede, rekao nam je Igor za kraj. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije