Pršut rezan rukom ili onaj najfiniji paški sir ovog Božića stoje manje nego "šaka” čvaraka. Nevjerojatno je, ali upravo je tako. Cijena čvaraka skočila je otprilike 40-50 posto samo u zadnjih 15-ak dana
Ekipa 24sata obišla je najveće trgovine prije dva
tjedna, točnije 27. studenog, i cijene zapakiranih čvaraka bile
su od 115,96 kuna po kilogramu u Lidlu (Okusi zavičaja) do 139,45
kuna (Slima – u Kauflandu) ili 159,96 kuna (PPK u Sparu).
Trgovine smo obišli i 16. prosinca i utvrdili da im je cijena
odjednom vrtoglavo narasla.
Tako Lidlovi čvarci (Okusi zavičaja) koštaju 159,96 kuna po
kilogramu (poskupjeli 45 kuna), a Sparovi (PPK) 231,96 kuna po
kilogramu (sad su skuplji čak 72 kune). Osim povećanja pred
Božić, cijene su vrtoglavo narasle i ranije, proljetos.
– Zadnjih pet godina cijena čvaraka je bila ista. I ove godine bi
ostala takva da se na proljeće nije pojavila afrička
svinjska kuga u Kini. To je poremetilo balans na tržištu, a
cijena sirovine porasla je za više od duplo – rekao je
Miroslav Mataušić, direktor Frelima. Njihova se
firma već 16 godina bavi obiteljskom proizvodnjom čvaraka, a
gastrožiri 24sata više ih je puta proglasio najboljima na
tržištu. I oni su poskupjeli…
– Zadnjih pet godina cijena čvaraka je bila ista. I ove godine bi
ostala takva da se na proljeće nije pojavila afrička
svinjska kuga u Kini. To je poremetilo balans na tržištu, a
cijena sirovine porasla je za više od duplo – rekao nam je
Miroslav Mataušić, direktor Frelima. Njihova se firma već 16
godina bavi obiteljskom proizvodnjom čvaraka, a gastrožiri 24sata
više ih je puta proglasio najboljima na tržištu. I oni su
poskupjeli…
– Kinezi su najveći proizvođači svinjetine na svijetu, a zbog
pojave bolesti morali su eutanazirati 270 milijuna svinja. Kako
bi zadovoljili potražnju, krenuli su uvoziti svinje iz Europe i
tako poremetili tržišni balans. Zbog manjka sirovine cijene su
otišle gore. Do prošle godine nabavna cijena po kilogramu špeka
bila je 80 centi, a sad, prema našoj zadnjoj nabavci, kilogram
košta 1,85 eura – rekao je Mataušić za 24sata.
Kako ne bi poslovali s gubitkom, morali su podići cijene
proizvoda za skoro 50 posto. Tako Frelimini premium čvarci u
Sparu koštaju 45,99 kuna za 200 grama, odnosno 229,95 kuna po
kilogramu.
– Bio sam uvjeren da će potražnja biti manja, ali dogodilo se
obrnuto. Potražnja nam je ove godine čak najveća dosad! Doslovno,
ne možemo proizvesti koliko se prodaje. Situacija je drugačija od
očekivanog i ne znam koji je razlog, ali ne žalimo se – kaže.
Ipak, njihovi čvarci nisu najskuplji. U Kauflandu tako paketić
premium Slima čvaraka od 90 grama košta 29,89 kuna, odnosno
332,12 kuna po kilogramu. Gramaža paketa odgovara količini od
dvije šake, i to su trenutno najskuplji čvarci u hrvatskim
trgovačkim centrima.
Cijene takozvanih običnih čvaraka nešto su niže, ali i njihova je
cijena porasla u odnosu na prošle godine. U čemu se točno
razlikuju?
Premium i obični čvarci
– Razlika između premium, odnosno delikatesnih čvaraka, i običnih
čvaraka je u metodi kojom ih radimo. Delikatesne čvarke radimo
tako da iz njih istisnemo više masti, pa su hrskaviji, kao čips.
Oni su i skuplji jer ih tom metodom dobijemo manje – ispričao nam
je Mataušić.
– Ako, recimo, koristimo istu količinu sirovine, od nje dobijemo
5 kilograma premium čvaraka ili 9 kilograma običnih. Dakle, upola
manje, pa im je i cijena gotovo duplo veća od običnih – kaže.
Od jeftinijih čvaraka tu je Sparova marka S budget ili Konzumov
Ravlić, s cijenom od 99,96 kuna po kilogramu. U Sparu također
čvarke možete kupiti u rinfuzi, s nešto nižom cijenom. Tako
čvarci Ravlić koštaju 99,90 kuna ili MM cijene 119,90 kuna po
kilogramu. Cijena nije porasla od prije dva tjedna.
– Hrvatska nema dovoljno slanine za čvarke, pa je godišnje
uvozimo oko 10.000 tona. Cijena te slanine, špeka, dva i pol puta
je viša nego lani, kad je koštala 0,5 eura, a sad je 1,5 i ide
prema dva eura jer je nema dovoljno kolika je potražnja. To se
reflektira i na cijene kod nas jer oni koji se bave proizvodnjom
čvaraka nemaju dovoljno domaće slanine, pa moraju uvoziti, pa će
automatski i cijene čvaraka kod nas porasti – rekao je
Branko Bobetić, direktor interesne grupacije
Croatiastočar.
Premalo je svinjetine u EU
Dodao je da je poremećaj na tržištu nastao zbog afričke svinjske
kuge, zbog koje Kinezi kupuju ogromne količine svinjetine u
Europi, a proizvodnja svinjskog mesa u EU ove je godine manja 1,5
posto.
– I svinjske polovice su 30 posto skuplje nego lani, a u EU su
skuplji i odojci. Odojak od 25 kilograma stoji 58 eura, što je 67
posto više nego lani u studenom. Kod nas nema pravog tržišta
odojaka i uvozimo godišnje više od 400.000 komada živih. Sad će
biti velika potražnja, a u katalozima su najavili prodaju, no
nema cijene jer se na tržištu mijenjaju iz dana u dan – rekao je
Branko Bobetić i dodao da je proizvodnja svinjskog mesa u
Hrvatskoj veća za četiri do pet posto, ipak je puno uvozimo i
uvoz će biti samo oko dva posto manji nego lani.