Udruga “Zora” predstavila dvojezičnu brošuru “Uključi me”

Udruga “Zora” predstavila dvojezičnu brošuru “Uključi me”

U utorak, 4. listopada s početkom u 9 sati održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljena nova dvojezična brošura o ljudskim pravima, u sklopu projekta “Uključi me” udruge Zora.

Projekt “Uključi me” financijski je podržan od Europskog instrumenta za demokratizaciju i ljudska prava, a sufinancira ga Međimurska županija.

Više o projektu možete pročitati na klikom ovdje.

Filipa Blažon, voditeljica projekta predstavila je do sada postignute rezultate projekta, od kojih je najnovija dvojezična brošura “Opća deklaracija o ljudskim pravima” koju je 30 učenika romske i hrvatske nacionalnosti zajednički izradilo na interaktivnim radionicama u sklopu projekta.


Opća deklaracija sadrži 30 članaka pa je tako naših 30 sudionika radionica interpretiralo po jedan članak, odnosno na mladima razumljiv način interpretirali su što ta prava za njih znače.
Osim što je napisana na hrvatskom, brošura je prevedena i na bajaški jezik te kao takva, osim što doprinosi informiranju mladih o ljudskim pravima, predstavlja i doprinos u predstavljanju romskog jezika i pisma većinskom stanovništvu Međimurske županije, kažu u Udruzi.

Nataša Vrček, voditeljica Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec, izrazila je svoje zadovoljstvo partnerstvom s udrugom Zora na ovom projektu, koji je, spomenula je, važan za učenike jer osim što su na radionicama i tijekom javne kampanje “Reci DA za…” imali prilike razvijati nova znanja i vještine,  dobili su i posebnu priliku za stvaranje novih prijateljstava i uspostavljanja bliskih odnosa, što je izuzetno važno za razvoj integracije u praksi.

Voditeljica Doma rekla je kako je feedback učenika Roma, stanovnika Doma, bio izrazito pozitivan, da su bili oduševljeni načinom rada, osjećali su se jednaki, a stečena iskustva su nastavili prenositi drugim učenicima iz Doma, što pozitivno utječe na domsku klimu.

Brošura će im pomoći i u radu s novim učenicima Romima, posebno s onima koji imaju problema s razumijevanjem hrvatskog jezika, a ostalim učenicima to će biti prilika da se upoznaju s bajaškim jezikom.

Zamjenik župana, Matija Posavec, pozdravio je sve prisutne u ime Međimurske županije, partnera i sufinancijera projekta. Izrazio je svoje zadovoljstvo brošurom, čija će primjena u svakodnevnoj upotrebi biti puno lakša jer je pojednostavljena, za razliku od stručno napisanih dokumenata Deklaracija i Konvencija o ljudskim pravima.

Naveo je kako se u Međimurskoj županiji puno ulaže u obrazovanje Roma, a u svrhu bolje integracije. Provode se razni projekti koji imaju za cilj uvažavanje različitosti, ali smatra da za postizanje stvarnih rezultata svi moramo biti spremni za promjene – i Romi  i većinsko stanovništvo Međimurja, kako bi svi bili jasno upoznati sa pravima i odgovornostima te nam suživot bio što kvalitetniji.

Voditeljica projekta najavila je Facebook natječaj za izbor 20 najboljih fotografija kampanje 1000 lica : “Reci DA za…” koje će biti izložene na izložbi od 14. – 28. listopada u Maloj sceni Centra za kulturu Čakovec. Naime, biti će izloženo 30 najboljih fotografija – 10 će izabrati stručni žiri, dok će 20 njih izabrati sami mladi na facebooku prema tome  koje će imati najviše “lajkova”.

Glasanje za najboljih 20 fotografija.

Nakon izložbe u Maloj sceni, izložba se seli u Dvoranu Graditeljske škole Čakovec gdje će također biti postavljena na 14 dana.

U sklopu projekta snima se i film o aktivnostima mladih, koji će biti premijerno prikazan povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Brošuru u elektronskoj verziji možete pogledati ili skinuti klikom ovdje.

Naslovnica brošure

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije