tko bi joj odolio

TRADICIONALNI DOMAĆI RECEPTI Ovog adventa probajte Mađaricu

Mađarica je jedan od kolača bez kojih je zbilja teško zamisliti blagdane, ali i svako važnije obiteljsko okupljanje, od rođendana do krstitki i vjenčanja.

Za dobru mađaricu treba strpljenja i vještine, ali nagrada na
kraju je kolač koji se topi u ustima i na koji baš nitko ne može
ostati imun.

SASTOJCI:

Kore

250 g maslaca
150 g šećera
3 jaja
200 g slatkog ili kiselog vrhnja
prašak za pecivo
vanilin šećer
700-800 g brašna (pola oštro, pola glatko)

Fila
– 1 litra + 1 dl mlijeka
pola kutije kakaa
6 vrhom punih žlica brašna
12-13 žlica šećera
100 g maslaca

Glazura
20 dag čokolade za kuhanje
90 g maslaca  

PRIPREMA: U zdjelu u kojoj smo narezali maslac
na šnite dodati šećer, jaja, vrhnje, prosijati prašak za pecivo
kroz sito, staviti malo vanilin šećera te postepeno ubacivati
brašno. Količina je okvirna jer ovisi o tome kakva masnoća se
koristi, kolika su jaja i kakvo je vrhnje, pa brašno treba
prestati dodavati kad se dobije glatka kugla tijesta.

Staviti ga u frižider na sat vremena da se stisne i da je lakše
za razvlačenje. Nakon tog vremena, podijeliti tijesto na šest
jednakih dijelova i razvlačiti ga na pobrašnanom stolnjaku.
Valjkom valjati da bude skroz tanko, oko dva milimetra, na
veličinu protvana u kojem će se peći. Peći na vanjskoj strani
pleha koji treba prethodno premazati maslacem ili uljem, i to na
190°C pet do deset minuta, ovisno o pećnici. Kora ne smije
izgoriti, mora biti fino pečena, ali da ostane bijela. Kad su
kore ispečene, početi pripremati nadjev – prvo odvojiti malo
mlijeka koliko je potrebno da se u njemu razmuti šećer, brašno i
kakao. Ostatak mlijeka staviti u lonac na vatru. I prije nego
mlijeko zakuha, dodati razmućeno brašno i kakao, cijelo vrijeme
miješati pjenjačom dok se ne zgusne, potrebno je nekoliko minuta.

Skinuti s vatre i u još vruću kremu dodati maslac. Glazuru
napraviti tako da se čokolada otopi s maslacem. Mađarica se slaže
tako da na dno ide kora, potom krema, pa kora, pa krema i tako
dok se kore ne potroše, a po vrhu se prelije glazura. Pravilo je
da kore i krema moraju biti jednake debljine. Prilikom rezanja
potrebno je dobiti identične komade pravokutnog oblika, pa
mnogima služi ravnalo, koje lagano prislone na kolač kako bi rez
bio ravan. Reže se tankim skalpelom.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije