U Lendavi otvorena izložba “8 suvremenih hrvatskih umjetnika”

U Lendavi otvorena izložba “8 suvremenih hrvatskih umjetnika”

Lendavski Stari grad tijekom rujna, listopada i dijela studenog ugostit će izložbu osmorice hrvatskih umjetnika koji se slovenskoj publici predstavljaju izborom svojih slika i skulptura. Izložbu koja je otvorena u petak omogućila su ministarstva kulture Slovenije i Hrvatske, Općina Lendava i Međimurska županija, uz pomoć Muzeja Međimurja Čakovec i Galerije Muzeja Lendava.

Milan Bešlić, likovni kritičar i esejist, koji je autor izložbe odabrao je djela akademskih umjetnika Petra Barišića, Peruška Bogdanića, Kažimira Hrastea, Kuzme Kovačića, Vatroslava Kuliša, Željka Lapuha, Igora Rončevića i Antuna Borisa Švaljeka. Kako je naglasio na otvaranju, to je svojevrsna retrospektiva suvremene hrvatske umjetnosti koju je na kraju 20. i početku 21. stoljeća odredio pluralni diskurs.

Odabrani autori i djela su reprezentativni, te slovenska publika može vidjeti što se na tome polju u Hrvatskoj događa. Župan Međimurske županije Ivan Perhoč na svečanosti otvaranja naglasio je da je ova izložba još jedan most između dva susjedna i prijateljska naroda. Mnogo toga nas spaja, naglasio je, a ova je izložba, koju je potpomogla i Međimurska županija, prilika da Slovenija upozna modernu Hrvatsku i kroz umjetnost.

Na otvorenju je govorio i župan Općine Lendava Anton Balažek koji je istaknuo da Prekmurci i Međimurci vrlo dobro surađuju, a rezultat te suradnje je i ova retrospektiva. Izložba je otvorena do 13. studenog radnim danom od 8.00 do 17.00 sati, subotom i nedjeljom od 10.00 do 14.00 sati.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije