BOGATA PONUDA

VIDEO I FOTO 4. Regionalni plac okupio veliki broj OPG-ova iz cijele regije

Svi koji su danas posjetili Regionalni plac mogli su se uvjeriti u vrhunsku kvalitetu ponude izlagača

Ove subote u sajamskoj dvorani Mesapa u Nedelišću održava se 4.Regionalni plac koji ponovno okuplja veliki broj OPG-ova iz cijele regije, Mađarske i Slovenije.

Program je obuhvaćao i Završnu konferenciju EU projekta Pannon EGTC-a Cross Markets, humanitarnu donacijsku prodaju Međimurskih sendviča, živu svirku tamburaša Kumova, nastup Mirka Švenda Žige i bogatu ugostiteljsku ponudu.

>> FOTO 4. Regionalni plac okupio veliki broj OPG-ova iz cijele regije

Izlagače i posjetitelje pozdravio je direktor MESAP-a Vitomir Kirić, a 4. Regionalni plac posjetili su i pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac, međimurski župan Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman, zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek-Jambrek, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, župan Opčine Središče ob Dravi (Slovenija) Jurij Borko, župan Občine Lendava Janez Magyar, director Pannon EGTC-a, András Göndöc i mnogi drugi.

Podsjetimo, na Regionalnom placu se, osim međimurskih, okupljaju i izlažu OPG-ovi iz Bjelovarsko-bilogorske Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Virovitičko-podravske i Krapinsko-zagorske županije koja se, ovog puta, predstavila i kao županija-partner.

Pogledajte veliku fotogaleriju koju smo danas snimili na Mesapu.

U okviru 4. Regionalnog placa održana je i završna konferencija EU projekta CrossMarkets Pannon EGTS-a i Okrugli stol namijenjen upravo malim proizvođačima i obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvimanna kojemu se raspravljalo o modelima smanjenja ograničenja u prodaje na tržnicama i sajmovima u prekograničnom prostoru.

Završnu konferenciju otvorio je potpredsjednik Pannon EGTS-a, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota koji je istaknuo važnost prekogranične suradnje na svim razinama te pohvalio dosadašnju suradnju, no i činjenicu da
problemi i dalje postoje te da je i ovaj projekt korak ka njihovu uspješnom smanjivanju i u konačnici rješavanju.

Direktor Pannon EGTS-a Andras Göndöc upoznao je nazočne s ciljevima b-Solutions programa financiranog od strane Europske komisije, posebno istaknuvši nužnost uklanjanja zakonskih i administrativnih prepreka koje koče prekograničnu suradnju. U okviru ovog programa ostvaren je i CrossMarkets projekt Pannon EGTS-a. Projektom su kroz usporedbu potreba i zahtjeva proizvođača te važećih zakonskih i  administrativnih okvira analizirane mogućnosti prekogranične prodaje lokalnih
proizvoda u pograničnom području Mađarske i Republike Hrvatske, pri čemu su izrađene preporuke o potencijalnim olakšicama u području prekogranične prodaje lokalnih proizvoda.

Župan Međimurske županije Matija Posavec pozdravio je nazočne na Okruglom stolu naglasivši potrebu da se s pozicije tržišta lokalnih proizvoda, uz prekograničnu dimenziju treba unapređivati i jačati male proizvođače i OPG-ove i na domaćim tržištima.

– Pored Regionalnog placa kojim želimo promovirati naše male proizvođače, ali i omogućiti razmjenu iskustava, uspostavu kontakata i unapređenje prodaje s proizvođačima iz drugih županija, podržali smo i projekt kratkog opskrbnog lanca u okviru kojega je otvoren “Međimurski štacun” upravo kako bismo promovirali osviješteno potrošačko ponašanje koje preferira lokalne proizvode. Međimurska županija čitavim nizom mjera i potpora pomaže svoje poduzetnike jer su upravo oni glavni pokretač razvoja naše Županije – rekao je.

Na okruglom stolu vođena je konstruktivna rasprava te je zaključeno da informiranje (o načinu rada i radnim pravilima te naknadama tržnice/a) predstavlja važnu zadaću unapređenja prekograničnih prodajnih mogućnosti lokalnih proizvođača, pri čemu bi se informiranje trebalo omogućiti i na jeziku druge članice EU. Poželjna je i unifikacija poslovnika uz pomoć upravitelja/osnivača tržnica (barem najvažnijih propisa). Pri tomu bi od pomoći bili dvojezični predlošci pa i lokalne uredbe kojima bi bio uređen rad tržnica/lokalnih sajmova, priredbi i sl.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije