Donosimo pet zdravstvenih dobrobiti ogbog kojih ćete gljive obavezno uvrstiti u svoju prehranu...
1. Korisne su u borbi protiv raka
U istraživanju objavljenom u časopisu Experimental Biology
and Medicine testirano je pet vrsta gljiva (shiitake,
crimini, portabella, bukovače i bijeli šampinjoni) i otkriveno da
‘značajno potiskuju’ rast i razmnožavanje stanica karcinoma
sugerirajući da ‘obične i posebne gljive mogu biti zaštita kod
raka dojke’.
Shiitake gljive sadrže polisaharid lentinan koji se koristi nakon
liječenja kemoterpijom.
‘Lentinan ne ubija stanice raka izravno. Umjesto toga, on
poboljšava imunološki sustav, što može pomoći u
usporavanju rasta tumora. Lentinan također ubija viruse i mikrobe
izravno u laboratorijskim istraživanjima’, navode iz Centra za
rak, a prenosi Mother Nature Network.
2. Gljive jačaju imunitet
Sada znamo da lentinan može pojačati imunološki sustav,
ali ima i zanimljivog pomagača. Beta-glukan je šećer
koji se nalazi u staničnim zidovima gljiva koji također
pomaže jačanju imunološkog sustava. Lentinan dolazi iz gljiva
shiitake, ali beta-glukan se nalazi u običnim vrstama gljiva.
3. Snižavaju kolesterol
U osnovi, gljive ne sadrže kolesterol, ali su dobar izvor
hitina, beta-glukana i vlakana koji snižavaju kolesterol.
Bukovače su jedne od gljiva koje
snižavaju kolesterol. Gljive shiitake sadrže spoj koji
pomaže jetri obraditi kolesterol i ukloniti ga iz krvotoka,
objašnjava Andrew Weil, osnivač i direktor
Arizona Centra za integrativnu medicinu sa Sveučilišta u Arizoni.
4. Visoka razina B i D vitamina
Gljive su jedan od rijetkih izvora vitamina D iz hrane jer
uzgajivači izlažu gljive malim količinama ultraljubičastog
svjetla, prenosi WebMD. Obični i zlatni šampinjoni
imaju visoku razinu vitamina D, ali zlatni šampinjoni imaju i
visoku razinu važnog vitamina B12. B vitamini su važni jer hranu
pretvaraju u gorivo za naše tijelo i daju nam energiju;
D vitamini su važni jer pomažu našem tijelu da apsorbira kalcij i
potiču rast kostiju.
5. Usporavaju starenje
U studiji Penn State, istraživači su otkrili da gljive imaju
veliku količinu dva antioksidansa, ergothioneina i glutationa,
koji su povezani sa starenjem.
‘Ono što smo otkrili je da su gljive, bez sumnje, najbolji
prehrambeni izvor ova dva antioksidansa zajedno’, rekao
je Robert Beelman, profesor emeritus. Količine
antioksidansa variraju ovisno o vrsti, a pobjednik je vrganj,
rekli su istraživači.