Dijabetes tip 2 zapravo je dugoročno medicinsko stanje koje može drastično utjecati na kvalitetu života. Srećom, male promjene mogu olakšati kontroliranje krvnog šećera, a jedan začin posebno je koristan...
Dijabetes ovog tipa znači da gušterača ne može proizvesti
dovoljno inzulina i kontrolirati razine šećera u
krvi. Ako se stanje ne stavi pod nadzor,
riskiramo opasne srčane bolesti. No, prilagodba prehrane je
ključna.
Jedan od začina koji značajno pomaže je cimet. Radi se
o prirodnom začinu koji se koristi u kuhanju i
pečenju, a sve je više povezan s kontrolom
dijabetesa. Studije su pokazale da
cimet može poboljšati razine glukoze i povećati
osjetljivost na inzulin.
Rezultati kliničke studije objavljene u časopisu Diabetes
Care pokazali su da cimet djeluje na glukozu i kolesterol
kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa dva i smanjuje rizik od
sračnih komplikacija.
Dnevni unos jednog, tri ili šest grama dokazano smanjuje
‘loš’ kolesterol nakon 40 dana konzumacije, a upravo je
kolesterol odgovoran za bolesti krvožilnog sustava.
Prema Diabetes.co.uk, cimet može:
zaustaviti krvne ugrške
olakšati bolove kod osoba koje pate od artritisa
ojačati imunitet
spriječiti konstipaciju