ostvaruje sjajne rezultate

USPJEŠNI MEĐIMURCI Damir Lepen-Jurak živi nogomet i oblikuje mlade međimurske talente

Ambiciozni i talentirani Damir već je s 20 godina postao trener NK Podturen, a odande se samo uspinjao

Ako je tko trenutno u naponu snage kao nogometni trener i ostvaruje sjajne rezultate sa svojim timom, onda je to Damir LepenJurak. Rodom iz Podturna, ambiciozni i talentirani Damir već je s 20 godina postao trener NK Podturen, a odande se samo uspinjao.

Uz međunarodne licence, trenutno radi u Nogometnoj školi Međimurje-Čakovec kao trener kadeta u Prvoj Hrvatskog nogometnoj ligi, a ujedno je privremeni trener seniorske momčadi NK Međimurje u Drugoj Hrvatskoj nogometnoj ligi.

Uz oca zavolio nogomet

Kada se danas osvrne na svoje nogometne početke, shvaća da se ljubav prema lopti rodila ponajviše zbog njegova oca.

– S ocem Božidarom brat i ja svakodnevno smo živjeli nogomet: trenirajući, igrajući rekreativno i svakodnevno gledajući utakmice. Zamislite samo kako je bilo našoj majci – kaže nam Damir kroz smijeh, ujedno izražavajući veliku zahvalnost upravo njoj i njezinoj podršci.

Zato je i nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, tijekom kojeg je bio aktivni sportaš, znao u kojem području želi nastaviti svoj profesionalni put.

– Pridružio sam se Nogometnoj akademiji Hrvatskog nogometnog saveza. Nakon edukacije i odrađivanja stručne prakse, prošao sam sustavom licenciranja. Tako sam prvo dobio licencu UEFA C, zatim UEFA B, a trenutno posjedujem UEFA A licencu, što je druga najjača i najvažnija licenca u sustavu licenciranja nogometnih trenera – govori nam.

Mlad dobio veliku priliku

Iako je njegov sadašnji rad uglavnom vezan uz Međimurje, sjeća se i vrlo posebnog perioda u kojem je vrlo mlad dobio priliku biti dijelom stručnog stožera NK Zagreb u Prvoj Hrvatskoj nogometnoj ligi.

– To mi je ujedno bio i najveći izazov. Ušao sam u stručni stožer seniorske momčadi, pa su i igrači bili stariji od mene, a ujedno i etablirani provligaški igrači kao što su Livaković, Boban, Kolinger, Krovinović… Autoritet sam morao pokazati radom i širokim znanjem. U početku to nije bilo jednostavno, ali sam uspio, a s puno tih igrača i danas sam u kontaktu – prisjeća se.

Danas živi i radi u Međimurju, a nama je opisao kako izgleda jedan radni dan nogometnog trenera.

– U udarnim tjednima prosječan radni dan počinje analizom prethodno odrađenog dana i pripremanjem sljedećeg. Ujutro i popodne odrađujem dva treninga, jedan sa seniorima NK Međimurje i jedan s kategorijom NŠ Međimurje, dok je vrijeme između i nakon treninga rezervirano za individualni rad s nogometašima, analizu te skauting utakmica i igrača, kao i radni sastanak s kolegama trenerima.

U svome dinamičnom rasporedu najviše cijeni to što svoj posao ne doživljava kao posao.

– Zaista na njega ne gledam kao na posao i nemam osjećaj standardnog odlaska na posao. To radim i živim čitav dan te je to ono što me ispunjava i čini sretnim. Radni dan s mladim ljudima punima želje za znanjem i napretkom, koji ujedno dijele jednaku energiju i ljubav prema nogometu, naprosto te guraju naprijed – govori nam Damir.

Upravo mu je rad s igračima i jedna od omiljenih komponenti njegova radnog dana te ne krije ponos kada netko od njih nadraste okvire u kojima je počeo trenirati.

– Zaista sam najponosniji kada od mladih nogometaša uspijem napraviti bolje igrače, pa svojom kvalitetom prerastu trenutnu sredinu ili uspješno prijeđu u seniorski nogomet. No još sam ponosniji kada vidim da su izrasli u kvalitetne ljude, kada mi se jave nakon određenog vremena, zahvale na savjetima i kada uočavam da su stekli društvene i radne navike koje im pomažu u svakodnevici.

Učenjem do savršenstva

Uz veliku podršku supruge Lucije, čije mu je razumijevanje neprocjenjivo, pronalazi i dodatnu motivaciju u praćenju trendova te zna da radi upravo ono za što je rođen.

– Nogomet se iz dana u dan sve više razvija i napreduje, metodike rada su sve kompleksnije. Postati svaki dan bolji trener, pratiti trendove i primjenjivati ih u svakodnevni rad s nogometašima veliki je motiv u cilju razvoja mladih nogometaša i nogometa u Međimurju. Naša je županija velik rasadnik talenta koji trebamo pravilno usmjeravati da dostignu željene ciljeve, a i da naš nogomet uđe u sam hrvatski vrh – ističe.

Na tome putu svjestan je i važnosti daljnjih edukacija, pa već ima planove za budućnost.

– Nadam se upisu na UEFA PRO tečaj pri Nogometnoj akademiji HNS-a. Time bih stekao UEFA PRO licencu, što je najviša moguća nogometna licenca. Iako je sam upad vrlo zahtjevan te se svake dvije godine prima samo 25 kandidata, vjerujem da će se jednom i to ostvariti – zaključuje Damir Lepen-Jurak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije