Ayurvedska dijeta postaji već tisućama godina, a temelji se na ayurvedskoj medicini. U ovom se načinu prehrane namirnice prilagođavaju tipu tijela.
Meditacija, akupunktura, masaže, aromaterapije i ostale
nezapadnjačke metode njegovanja zdravlja i uma postaju sve
popularnije. Posebno su zanimljive postale prehrambene
‘alternative’ poput tzv. Ayurvedske dijete.
Osnovna pravila ayurvedske dijete
Prema toj praksi sve je napravljeno od pet elemenata –
prostora, zraka, vatre, vode i zemlje, a to čini
tzv. doshe koje određuju događanja u tijelu. Osnovne
tri doshe su vata (kretanje), pitta (‘ono što se probavlja’) i
kapha (povezivanje).
Osobe u tipu vate su najčešće mršavi i puni energije. Kad
izgube balans mogu patiti od nesanice i tjeskobe. Oni kojima
vlada pitta imaju srednju građu, a kad su u disblansu pate
od visokog krvnog tlaka i srčanih problema. Osobe u kojima
prevladava kapha nerijetko imaju probleme s
kilažom, jače su građe i mogu patiti od dijabetesa,
depresije i alergija.
U ayurvedskoj dijeti jede se hrana suprotna onoj ‘doshi’
koja je najjača u tom trenutku u vašem tijelu.
Primjerice, ako imate trbušne tegobe odnosno vata je
prejaka u tom dijelu tijela, treba jesti toplu, gustu, umirujuću
hranu koja će to ‘kretanje’ primiriti.
Savjeti iz ayurvedske dijete:
jedite najviše voća i povrća, povrće neka bude meko kuhano
koristite začine pametno, birajte đumbir, kurkumu, curry, cimet
itd.
ne jedite tešku hranu navečer
mlijeko uvijek prokuhajte uz dodatak cimeta
izbjegavajte alkohol, kofein i zašećerena pića
jedite hranu koja godi i vašem psihičkom stanju