Rak dojke drugi je po redu učestalosti kod žena, a znanstvenici su nedavno povezali unos mesa s pojavom bolesti...
Rak dojke je nakon raka kože najčešći oblik raka koji se
pojavljuje kod žena. Njegova se učestalost mijenja s
obzirom na okolinu i način života, no znanstvenici i liječnici
već mnogo godina pokušavaju pronaći najčešće uzročnike ove
bolesti.
Nedavno su glavni naglasak istraživanja stavili na prehranu,
točnije na unos mesa i njegovu povezanost s pojavom
bolesti.
Naime, pokušali su istražiti koliko unos svih vrsta mesa utječe
na pojavu raka, ali su u to uključili i način pripreme
mesa. U studiju su uključili 42 012 žena u
rasponu od 35 do 74godine, a pratili su ih sedam godina i
šest mjeseci. U međuvremenu, njih 1 536 je oboljelo od raka
dojke.
Svaka je od njih morala davati točne informacije o unosu mesa –
veličinu i količinu porcija te vrste mesa.
Na kraju su znanstvenici došli do zaključka kako su žene koje su
najčešće konzumirale crveno meso imale 23
posto više rizika od obolijevanja od onih žena koje su ga
jele manje.
No, s piletinom je malo drugačija
situacija. Rezultati su pokazali da će žene koje
najčešće jedu piletinu imaju 15 posto manji rizik od
pojave raka za razliku od onih žena koje su je jele manje.