Novo istraživanje objavljeno promatralo je kako dugoročno ograničavanje unosa kalorija može utjecati na tijelo...
Ne iznenađuje da smanjenje kalorija može dovesti do gubitka
kilograma, ali također može sniziti krvni tlak, smanjiti
upalne procese, poboljšati razinu kolesterola i šećera u
krvi.
Novo istraživanje objavljeno u časopisu Lancet Diabetes
& Endocrinology promatralo je
kako dugoročno ograničavanje unosa kalorija može
utjecati na tijelo. Istraživači su dvije godine pratili 218
zdravih odraslih osoba, u dobi od 21 do 50 godina, i nasumično im
je dodijeljeno da smanje 25 posto unesenih kalorija ili
da održavaju svoju uobičajenu prehranu. Ovi ispitanici su na
početku bili vitki ili su imali samo manji višak kilograma.
Smanjenje od 25 posto nije malo jer osobe koje su unosile 2000
kalorija morale su eliminirati 500. Na kraju je većina ispitanika
uspjela smanjiti za 12 posto odnosno 300 kalorija –
otprilike to je kriška pizze ili veliko pecivo. Ipak utvrđeni su
veliki pomaci navodi stranica Health.
‘Nismo bili iznenađeni jer je došlo do promjena, ali
veličina je bila prilično zapanjujuća’, rekao je voditelj
istraživanja William Kraus
za Times. Imali su niži krvni tlak i manje upala, kao i
poboljšanu razinu kolesterola i razinu šećera u krvi. Također su
izgubili oko 10 posto svoje tjelesne težine, većinom
masnoće.
Iako je istraživanje pokazalo i koliko je ljudima teško smanjiti
količinu hrane koju jedu tijekom dužeg vremenskog razdoblja.
Sudionici su prošli intenzivne treninge kako kuhati
niskokalorične obroke i imali su redovne razgovore s
nutricionistima, ali nisu uspjeli ispuniti svoj
cilj smanjenja kalorija od 25 posto.
Ovo je istraživanje pokazalo, međutim, da ograničenje kalorija
može imati blagotvoran utjecaj na različite čimbenike rizika za
srčane bolesti i dijabetes.