Granola može poslužiti kao dodatak desertima, možeš od nje slagati podloge za kolače ili ju jesti s jogurtom, mlijekom...
Kombinacija zobenih pahuljica, orašastih plodova, začina i
ponekog slatkog dodatka je idealni obrok za savršeni početak
dana. Voliš li granolu najbolje da zasučeš rukave i okušaš se u
izradi ovog savršenog hrskavog doručka.
Zašto je domaća granola bolja od kupovnih? Iz jednostavnog
razloga jer znaš što u nju stavljaš. Tako možeš kontrolirati
koliko ćeš šećera staviti, ulja i masti te naravno
podrijetlo namirnica koje koristiš.
U nastavku ću ti napisati recept za jednu varijantu koja je meni
posebno ukusna, no ti se uvijek možeš poigrati sastojcima i
složiti neku svoju kombinaciju.
Granola može poslužiti kao dodatak desertima, možeš od nje
slagati podloge za kolače ili ju jesti s jogurtom, mlijekom, kao
hrskavi dodatak kaši ili ju grickati kad imaš neodoljivu potrebu
za slatkim.
Recept za badem-čoko granolu slijedi u nastavku.
Sastojci:
2 šalice zobenih pahuljica
1 šalica badema
1 šalica ribanog kokosa ( veći komadi)
2 žlice bademovog maslaca
2 žlice kokosovog ulja
1/3 šalice javorovog sirupa
1 mala žličica cejlonskog cimeta
1/8 male žličice burbon vanilije
1 šalica sjeckane tamne čokolade
Postupak:
Zagrij pećnicu na 170°C
Lim za pečenje obloži papirom za pečenje
Otopi kokosovo ulje, bademov maslac i javorov sirup
Bademe istuci batom kako bi se slomili na manje komadiće
U većoj posudi pomiješaj bademe, zobene pahuljice, kokosove
ljuskice, cimet i vaniliju
Suhim sastojcima dodaj otopljeno kokosovo ulje, javorov sirup i
bademov maslac i sve dobro pomiješaj
Istresi smjesu ravnomjerno na lim za pečenje
Peci u pećnici 20-25 minuta, promiješaj povremeno i zadnjih par
minuta posebno obrati pažnju kako ti granola ne bi zagorila
Kad se granola dokraja ohladi dodaj joj komadiće čokolade
Spremi granolu u staklenu ili neku drugu posudu koja se može
hermetički zatvoriti
Dobar tek!