VRSNI KUHAR

MAJSTOR NA ROŠTILJU Saša Mihalec otkrio nam je sve tajne savršenog leskovačkog roštilja

Posjetili smo dugogodišnjeg zaljubljenika i majstora od roštilja, Sašu Mihaleca, kuhara Restorana Royal iz Vratišinca. Evo što nam je otkrio

Ljeto je tu. Dolaskom sunčanih i toplijih dana mnogi će svoje slobodno vrijeme vikendom provoditi u prirodi, a jedna od najdražih ljetnih društvenih aktivnosti velikom broju ljudi je svakako spravljanje roštilja. Postoji mnogo načina spravljanja roštilja, a ono najviše ovisi o geografskom položaju i kulturu. Iako je u zadnje vrijeme popularno spremanje američkog BBQ roštilja, nezaobilazni u našoj kuhinji je leskovački roštilj.

Leskovački roštilj predstavlja skup pečenih jela karakterističnih po ljutom ukusu, pretežno sačinjenih od goveđeg mesa. Posjetili smo dugogodišnjeg zaljubljenika i majstora od roštilja, Sašu Mihaleca, kuhara Restorana Royal iz Vratišinca i zavirili na njegovo roštilj u nadi da mu ukrademo njegovu tajnu spravljanja savršenog leskovačkog roštilja.

– Zadnjih nekoliko godina jako su popularni američki načini spravljanja roštilja. I ja volim povremeno spremiti neki BBQ ili grilati krilca, ali nekako mi je najdraži leskovački roštilj.
Za pripremu svih vrsta roštilja najbitniji je jaki žar i kvalitetno svježe meso. Kod spravljanja roštilja ljudi najčešće griješe kad ga spremaju na jakoj vatri pa pregori ili ga obrađuju na laganoj temperaturi, a tada pak meso postane suho – kazao nam je licencirani kuharski majstor leskovačkog roštilja Saša Mihalec iz Novog Sela Rok.

Za pripremu leskovačkog roštilja koristi se isključivo svježe juneće meso i to isključivo od prve četvrti.

– Kod nas se već godinama sprema pravi leskovački roštilj, koji radimo po licenci i izvornom receptu. Za dobar leskovački roštilj osim kvalitetnog i svježeg mesa, potrebno je pripremiti dobar žar dobiven isključivo od drvenog ugljena. U početku pečenja meso se mora staviti na jak žar, da bi se meso zatvorilo iz vana, a tek zatim se stavlja sa strane na laganiju temperaturu – otkriva nam Saša.

Kod pripreme mase za ćevape ili pljeskavice, specifičnost je da se dodaje i bubrežni goveđi loj. On daje zgotovljenim jelima specifični okus i sočnost.

– Kod nas pripremamo razne poznate leskovačke specijalitete poput otkoštenih pečenih rebarca u kajmaku, ljutih i punjenih pljeskavica, mazalice sa pršutom i kajmakom, ražnjići punjeni sirom, punjeni lungić, vješalice, punjeni ćevapi sa kajmakom. Izdvojio bih i preporučio gurmansku platu sačinjenu od gurmanske pljeskavice, punjenih ražnjića, punjenih ćevapa, običnih ćevapa, piletine, začinjenog krumpira, pečenih šampinjona i kajmaka. Sva jela koja pripremamo, spravljaju se po originalnoj licenciranoj recepturi – kazao je Mihalec.

Prejaku vatru nemojte gasiti vodom ili kao što mnogi rade pivom, već meso sklonite u stranu na hladniju zonu roštilja ili podignite rešetku. Hrana s roštilja je ukusnija ako nakon pečenja kraće vrijeme odstoji. Kad bismo izrezali meso odmah nakon skidanja s roštilja, ukusni sokovi u mesu iscure na tanjur umjesto da ostanu tamo gdje bi trebali biti. Ako je meso nekoliko minuta prije posluživanja odstajalo, ohladi se, proteini u mesu postanu čvršći i zadrže više soka.

– Mnogi me pitaju koja je tajna spremanja savršenog roštilja. Osim pripreme svježeg mesa treba dobro pripremiti i ugljen. On mora biti u potpunosti i ravnomjerno razgoren, a rešetka za pečenje čista i jako ugrijana, tek tada stavljamo pripremljeno meso. U početku meso pečemo na jakoj temperaturi. Dovoljno je minuta-dvije, dok meso ne dobije karakteristične crte od rešetke. Kad uočite crte, meso je zatvoreno, a svi sokovi i arome ostati će u njemu tijekom cijelog procesa pečenja. Roštiljsko meso na taj način ostaje sočno i ukusno. Nemojte predugo peći meso, jer tada ono postaje tvrdo i suho. Po skidanju sa roštilja, serviranom mesu potrebno je malo da se ohladi. Na isti način može se pripremati meso na grill tavi – otkriva nam majstor leskovačkog roštilja Saša Mihalec.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije