
- Badem traži i voli brijegovit položaj i toplu klimu, a takvo područje je ovdje u Zebancu gdje smo ga mi zasadili. Nježan je i treba puno ljubavi, a mi to imamo te vjerujemo kako ćemo se badem dugo baviti i drugima davati i prodavati, ponosno govore Ivan i Emilija Premuš, vlasnici nasada badema u Zebancu.
Ovog trenutka, prvih dana travnja, voćnjak supružnika Ivana i Emilije Premuš u Zebancu u punom je cvatu, a prolaznici ne prepoznaju što to cvate i tako lijepo miriše, osobito kada znaju kako su Premuševi ili Korajovi po domaćem tu imali nasade aronije i godinama bili proizvođači najviše i najbolje aronije, kao i pripravka njeznih.
Zastali smo i pitali što to sada imaju Ivan i Emilija u gornjem
dijelu voćnjaka gdje sunce miluje svaku biljku, cvijetovi se
šire, pčele zuje, a ljepota cvijeta plijeni?!

– Pred nekoliko godina zasadili smo bademe, njih oko 150 kako bi nadomjestili aroniju koju iz zdravsvenih razloga (noge i leđa bole) polako iskorijenjujemo i zamjenjujemo novim bademima, marelicama i orasima. Aroniju u potpunosti nećemo zapustiti jer nam je puno značila i mnoge smo o njoj podučili, te im dali naputke kako je sami mogu uzgajati.
Bademi su izazov, blaga i draga voćka, koju treba njegovati i
voljeti, a ona uzvraća obilnim plodovima. Upravo to nas dvoje
činimo, jer smo puno s bademima od cvatnje, preko zorenja do
berbe i onda spremanje za zimu. Gledajte ove cvijetove, pa da i
ne rode, već su nas usrećili, to je ljepota življenja čovjeka,
bilje i oprašivač(a)ica. Mi uopće ne planiramo niti računamo
koliko ćemo pobrati i zaraditi jer smo u badem zaljubljeni, pak
što dade bude blagoslovljeno, no ne uzgajamo ga da ne bi nekakvu
dobiti ostvarili.

Badem je cijenjen u nutricionističnom svijetu, a posebice u
gastronomiji i konditorskoj proizvodnji. Premuševi
primjenjuju sredstva zaštite i prihrane stvoreni na ekološko
zdravoj osnovi!






