UMAMI JE PETI

Jeste li znali da postoji peti okus? Zbog njega je hrana tako ukusna

Peti okus je umami, a zbog njega posebno uživamo u hrani. Saznajte koje su namirnice bogate ovim okusom...

Većina nas zna da postoje četiri okusa – slatko,
slano, gorko i kiselo
. Međutim, postoji peti okus i zove
se umami. Iako vam se na prvu može učiniti da je to
potpuno novi okus, zapravo majčino mlijeko je visoko na listi
hrane koja stvara okus umami. 

Jedan od najslasnijih okusa koji svakodnevno doživljavamo, onaj
koji toplu juhu čini tako ukusnom, pečeno meso tako sočno, a
okus parmezana tako poseban, dugo se ignorirao, a to
je umami.

Riječ umami dolazi iz japanskoj jezika i znači ‘ugodan okus’, a
definirao ga je japanski kemičar i ljubitelj
hrane Kikunae Ikeda na početku dvadesetog stoljeća.
Ikeda je primijetio da postoji okus hrane koji ne može definirati
ni jednim poznatim okusom, a odlučio je sve istražiti u
laboratoriju i otkrio ‘umami’ okus.

Tehnički, umami se odnosi na vrstu aminokiseline glutamat
koja prirodno postoji u mnogim namirnicama kao što su meso,
riba, povrće i razni mliječni proizvodi. Kada se glutamat
razgradi tijekom kuhanja ili na primjer kad rajčica sazrije na
suncu, nastaje poseban okus.

‘Oni koji obrate pozornost na svoje okusne pupoljke
otkrit će u složenom okusu šparoga, rajčica, sira i mesa,
zajednički ali i apsolutno jedinstven okus koji se ne
može nazvatislatkim, kiselim, slanim ili gorkim… (stari
parmezan ima poseban umami okus)’, poznata je izjava Ikede.

Hrana bogata umami okusom: 

govedina
svinjetina
piletina
rajčice
kukuruz
gljive 
soja
crne masline
krumpiri
mrkva
sir parmezan
zeleni čaj
tuna
škampi

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije