Zobeno mlijeko je vrlo kremasto i puno gušće od ostalih vrsta mlijeka. Bogato je hranjivim tvarima,a ako ga zasladite postaje zdravi desert...
Nekada smo pod mlijekom podrazumijevali kravlje ili kozje, a
danas gotovo pa možemo nabaviti i ‘ptičje
mlijeko’. Trend zdrave prehrane iznjedrio je biljna
mlijeka poput – bademovog, rižinog ili zobenog.
Dobar su izvor kalcija za vegetarijance i vegane, a s obzirom da
sve češće možemo čuti kako kravlje mlijeko nije zdravo, osobito
ne za odrasle ljude, možda ne bi bilo loše razmisliti o uvođenju
biljnog mlijeka u prehranu.
Zobeno mlijeko, kao i bademovo, može se vrlo jednostavno
napraviti kod kuće. S obzirom na cijenu badema, zobeno je
puno jeftinija verzija.
Kako napraviti zobeno mlijeko?
Šalicu zobenih pahuljica prelijte s tri šalice vode, pustite da
odstoji preko noći pa procijedite. Zobene pahuljice stavite u
blender, ulijte četiri šalice vode, blendajte i sadržaj
procijedite kroz gazu. Ono što ste dobili je zobeno
mlijeko.
Zobeno mlijeko je vrlo kremasto i puno gušće od ostalih vrsta
mlijeka pa ga možete koristiti u slatkim i slanim jelima za
zgušnjavanje ili kao bazu jelima.