PRAVA ŽENA

IZLOŽBA KARIKATURA Umjetnica Nataša Rašović Bodiš predstavila svoje radove: ‘Najviše sam se fokusirala na portrete žena’

- Izložbom su vladale žene, publika je isto tako bila mahom ženskog roda, a izuzeci su uvijek dobro došli - poručila je umjetnica.

U subotu, 9. ožujka, u Malom Mihaljevcu održana je 9. izložba karikatura, a svoje je radove predstavila Nataša Rašović Bodiš.

– Mojom izložbom sam se najviše fokusirala na portrete žena. Ugostila me je Udruga Žena Mali Mihaljevec, i mogu reći da takav doček nisam očekivala. Kao da sam zakoračila u neki alternativni, bolji svijet gdje se umjetnost još uvijek cijeni. Ova izložba je bila potpuno različita od uobičajenog procesa izlaganja gdje su svi plaćeni, od galerije, kritičara koji radi predgovor, tiskare koji štampa kataloge… svi osim autora koji izlaže.

Od njega se očekuje da podnese lavovski dio troškova, priredi domjenak, iza po običaju padne i koja runda u obližnjem kafiću. I onda se pitaju zašto se galerije zatvaraju. Danas kad se jednim klikom miša dopre do više ljudi nego što ikad uđe u jednu galeriju, većina likovnih umjetnika se odlučuje na tu soluciju – rekla je umjetnica.

Karikaturist Damir Novak je postavio izložbu, a žene iz udruge su priredile vrhunski domjenak.

– Na čisto simboličan način sam im zahvalila sa poklonom društvene igre Strašne žene, udruge K-zone, za koju su rađeni neki od izloženih portreta. Dio portreta je bio izložen kao najava izlaska knjige Priče o neustrašivim hrvatskim ženama, izdavača Iris Illyrice. Samo otvaranje svojim pjesmama je oplemenila pjesnikinja Melita Makovec. Izložbom su tako vladale žene, publika je isto tako bila mahom ženskog roda, a izuzeci su bili dobro došli – kaže Rašović Bodiš.

Dan žena prošao je već tradicionalno u protestu u Zagrebu.

– Mirni građani koji ćemo šutke gledati nepoštovanje, okrutnost koje žene doživljavaju na mjestu gdje bi trebale dobiti pažnju i razumjevanije. Svjedočanstva žena o tretmanu prilikom abortusa, pobačaja, rađanja djeteta više bi spadala u doba srednjeg vijeka nego u ovo naše sekularno, moderno društvo – zaključila je Rašović Bodiš.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije