
Prednost ovakvog načina cijepljenja je što dobivate vrstu i sortu koju želite i uzimate je iz starinskih voćnjaka. Bili smo u društvu Franje Bestijanića iz Plešivice kojemu je starinski način cijepljenja u krvi i majstor je ovog posla
Ljepši početak ožujka, prvog proljetnog mjeseca nismo mogli poželjeti, te su započeli radovi u poljoprivredi, poglavito u voćnjacima i vinogradima. Vrijeme je za cijepljenje voćaka i to na starinski način, u voćnjaku ili okućnici gdje imate divlje podloge.
Jedno prijepodne bili smo u društvu Franje
Bestijanića iz Plešivice kojemu je starinski ili
tradicionalan način cijepljenja u krvi i majstor je ovog posla.
Na privatnom voćnjaku i samo za osobne potrebe Bestijanić je
cijepio trešnje, kruške i marelice i to u jednogodišnje i
dvogodišne podloge.

Kad odaberem plemke pripremim podlogu, a kod jednogodišnje ili
dvogodišne stabljike negdje na pola metra od zemlje je odrežem, a
potom razrežem po sredini gornji dio stabljike. Plemku izređen
tako da bude što tanja, no važno je da ima na rubovima koru, te
nožem otvorim procjep ili razrez, umetnem plemku dobro je
pritisnem pazeći na svake detalje. Naravno, tu je jako, jako
bitno imati oštar nož je razrez ili rascjep mora biti obavljen
jednim jedinim pokretom, odnosno rezom! I kada je sve dobro
posloženo, jednostavno mjesto cijepljenja ovijem ljepljivom
trakom širine oko 1 centimatar.

Za tri-četiri godine mogu se očekivati i prvi plodovi. Prednost
ovakvog načina cijepljenja je što dobivate vrstu i sortu koju
želite i uzimate je iz starinskih voćnjaka, kakvih još dosta ima
u briježnom Međimurju. Isto tako, ovakve voćke su izdržljivije od
onih iz intenzivnog uzgoja, a plodovi bajkoviti.









