
- Kada ga pogledaš u vrcaljki, kada ga okusiš, kada ga pakiraš, kada ga staviš na prodajni pult, kada mu odrediš prodajnu cijenu i ne moraš spustiti pogled i ostaješ ponosan, znači da je tvoj proizvod kvalitetan. Med iz naših pčelinjaka, naše je zrcalo i uvijek je slika jasna, kaže Željko Trupković, vlasnik OPG-a Trupković iz Novog Sela Rok.
Na završetku prevrtljive, no na kraju ipak lijepe ovogodišnje veljače pohodili smo OPG Trupković u Novom Selu Rok koje se bavi pčelarstvom i stvaranjem meda iz vlastith pčelinjaka. Pohodili smo ih nakon razgovora sa Željkom i Markom na nedavno održanoj Godišnjoj skupštini ‘Agacije’ Udruge pčelara Međimurske županije čiji je Željko predsjednik.
Na skupštini smo načeli temu ‘Američka gnjiloća’ u košnicama,
zaraze i bolesti koja može imati posljedice teže od bilo koje
druge poznate bolesti pčela, teže i od zloglasne i pozante
‘Varole’. Ulaskom u dvorište i obiteljski dom uvjerili smo se,
prvo, kako je ova obitelj istinsko obiteljsko poljoprivredno
gospodarstvo, jer u pčelarstvo i medarstvo uključeno je svih
četvero članova obitelji.

Naime i prenositelj ‘Zlatne žutice’ bolesti rajskih štigovskih
vinograda naziva se ‘Američki cvrčak’. I pitamo kakva je bila
minula pčelarska godina za OPG Trupković, a odgovor daje Marko
sljednik i znalac, koji nas podsjeća na velikog vinara
Marka Cmrečnjaka i jedan je od rijetkih
mladih međimurskih pčelara koji polako preuzima poslove i
odgovornosti.

Slično je bilo s pčelama i košnicama čiji smo broj povećali, a i nabavili smo određenu opremu, te smo ovog trenutka uistinu dobro gospodarstvo. Pratimo sve aktualnosti u struci i na tržištu jer smo svjesni, kako samo imati dobar med, nije dovoljno na sve probirljivijem tržištu i tehnologiji. No, ostajemo vjerni obiteljskom nasljeđu i našem 23-godišnjem bavljenjem ovim poslom, a to je stvaranje zdravog meda, jer med, osim što je prehrambeni proizvod i lijek je prirodni i snažan’.
Nikada ne spuštamo medu cijenu što ‘šmekeri’ cijene
Od nedavno je na snazi uredba Ministarstva poljoprivrede o Nacionalnoj staklenci za med, koja je iznjedrena od strane Hrvatskog pčelarskog saveza, a cilj joj je potrošačima omogućiti ili osigurati kupnju domaćeg-hrvatskog meda u prepoznatljivoj ambalaži. Kako su to prihvatili međimurski pčelari i kako se OPG Trupković snašla u novim okolnostima, odgovara Željko koji biranim riječima govori o istinskim proizvođačima hrvatskog meda.
– Gledajte, svi međimurski i hrvatski pčelari koji se na legalan
način bave pčelarstvom i proizvodnjom meda prihvatili su
nacionalnu staklenku i sve drugo što je navezanu na uredbu. Svaki
pčelar koji proizvodi med iz ‘hrvatskih pčelinjaka’ zna kako je
važno sebe i kupce, odnosno potrošače zaštiti od prekomjernog
uvoznog meda, a ujedno promovirati domaći hrvatski med. U
Međimurju to činimo i kroz udrugu ili kratki opskrbni lanac,
‘Najbolje z Međimurja’ te su kupci meda članova ove udruge
sigurno opskrbljeni kvalitetnim hrvatskim medom.

Svi u obitelji radimo i skoro sve je izrađeno domaće
Rekli smo u početku kako je OPG Trupković uistinu Obiteljsko poljoprivreno gospoarstvo, jer cijela obitelj je uključena ili radi u pčelarstvu i medarstvu. Najmlađi član obitelji Nikola fakultetski je obrazovana osoba i dok čeka adekvatan posao radi kod kuće.
– Je, svi u obitelji, pa tako i ja radimo u proizvodnom lancu. Dok su tata i brat više uz pčele i pčelinjake te sam med, mama i ja radimo na drugim stvarima. Izrađujemo okvire za saće, proizvodimo vosak, punimo medom staklenke, stavljamo naljepnice, pakiramo med u kutije i sličnu ambalažu. Najveći dio pomagala i potrebnih stvari izrađujemo kod kuće i u kući i ponosni smo što istinski domaći međimurski med biva čuvan, pakiran i prodavan u svemu što je doma stvoreno.
Naravno, osim staklenke i poklopca koje kupujemo. Ovog trenutka izrađujemo okvire za saće koje tata pregledava, zatim stavljamo saće od doma proizvedenog voska i obavljamo druge poslove za sezonu koja u stvari ne postoji, jer pčele i med stalno nešto trebaju, no kada započne lijepo i toplo vrijeme, aktivnosti su snažnije’.
Supruga i majka Jelena osim što radi izvjesna je revizorica ili
nadglednica svih poslova i naravno brižna domaćica. Više radi
nego govori, ali što kaže ima svoju težinu i kada ona kaže kako
je nešto dobro, onda je to tako. A dobro je sve od pčela i
pčelinjaka koji se nalaze u čistom i zdravom okolišu zaštićenog
područja uz rijeku Muru, preko logistike do samog proizvoda, koji
je zapravo vrhunski.

Za kraj ostavljamo ‘Američku gnjiloću’ zarazu ili bolest pčela, koja nikako ne utječe na kvalitetu meda i zdravlje potrošača, ali je vrlo opasna i može biti pogubna za pčelare.
– ’Američka gnjiloća’ u Međimurju je primijećena i utvrđena u naseljima Brezje i Šenkovec, što je bio znak za uzbunu za sve nas i vrlo smo brzo reagirali. Ovog trenutka još nije moguće znati je li ova bolest i negdje drugdje u Međimurju, jer tek kada se košnice otvore biti će mnogo jasnija slika i stanje.
Želim vjerovati kako bolesti nema ili je vrlo mala, jer smo
pčelare o bolesti i posljedicama educirali. To znači kako pčelari
trebaju redovito nadzirati stanje u svojim košnicama i ako
primijete bolest moraju odmah izvijestiti i pozvati veterinarskog
inspektora. Ne smiju se sramiti što je bolest u njihovom
dvorištu, odnosno košnici, jer skrivanjem će sigurno proizvesti
velike osobne i zajedničke štete.

Najavio je i nove aktivnosti udruženih međimurskih pčelara te rekao kako u Međimurju nema profesionalnog pčelara koji bi mogao živjeti i napredovati od pčela i meda. Kaže, kako bi najmanje 400 košnica pčelaru omogućilo življenje od pčela i meda, pod pretpostavkom kako će godina biti dobra. U Međimurju to znači, ako će agacija dobro cvijetati u toplom i mirnom vremenu.
Tijekom pohoda konzumirali smo Trupkovićev med od agacije, kestena i cvijetni. Sve same šampione. Uvjerili smo se kako je ‘med Trupkovićev, sjajno zrcalo’. Ili ogledalo. Na odlasku Marko je rekao kako potrošači vjeruju međimurskim pčelarima i međimurskom medu. Neka tako bude i ostane za sva vremena!


