LEGLO BAKTERIJA

Toksikologinja otkriva koliko često trebate mijenjati kuhinjsku spužvicu

Vrlo je važno redovito čistiti kuhinjsku spužvicu, za što su vam dovoljni ocat ili sok od limuna...

Prema jednoj studiji, kuhinjske spužvice prepune su štetnih
bakterija. Nakon analize 14 spužvi iz domaćinstava diljem
Njemačke, istraživači su identificirali 362 različite vrste
bakterija. Ovo istraživanje stavilo je spužvice
u vrlo opasnu zonu u kućanstvu, nazvavši ih jednim od
‘najvećih spremnika aktivih baketrija’ u cijelom kućanstvu.
Međutim, ono što je zabrinjavajuće da su spužvice puna
patogenih bakterija koje mogu biti štetne za ljude.

‘Patogeni unesni u kuhinju dolaze od kontaminiranih
proizvoda (u zelenom povrću) ili u sirovom mesu, a mogu se
pronaći i na kuhinjskim spužvama’, objasnila
je toksikologinja dr. Rhea
Mehta
 za Mbglifestyle. Dodaje da iako su
mnogi od njih benigni, neki mogu uzrokovati probleme s želucem
kod određenih ljudi.

‘Iako su loše posljedice jako rijetke, osobe sa slabijim
imunološkim sustavom uvijek su izložene većem riziku’, kaže
dalje. 

Koliko dugo možete koristiti kuhinjsku spužvicu?

Prema Mehti ključ za izbjegavanje ovakvih situacija
je redovito pranje spužvice.

‘Najučinkovitiji način ćišćenja spužve i uništavanje bakterija i
plijesni je da se spužvica namoči i ostavi u mikrovalnoj
pećnici približno oko jedne minute, ali svaki dan’, kaže
ona. 

Ako nemate mikrovalnu pećnicu, postoji još jedna učinkovita
metoda: namakanje spužvice u soku od limuna i
vodi ili ostavljanje spužvice preko noći u octu, a
zatim je osušite na zraku. 

Osim redovitog čišćenja, treba čuvati spužvu od žarišta
bakterija poput sirovog mesa i duže će trajati. Prema
Mehti, dobro čuvana spužvica može trajati i do mjesec
dana. Međutim, ako i prije počnete osjećati miris, najbolje ju je
odmah baciti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije