DOKUMENTARNI FILM

SELNICA Prikazan dokumentarni film ‘Glavu dole, ruke na leđa’

Detaljno je predočen svakodnevni život zatvorenika u logoru. Na kraju filma, trojica branitelja, koja su ujedno i glumci u filmu, obratili su se prisutnima

U četvrtak, 21. veljače u dvorani stare škole u Selnici, prikazan je dokumentarni film ‘Glavu dole, ruke na leđa’ na inicijativu načelnika Općine Selnica te Udruge HVIDRA-e JUG Čakovec.

Putem iskaza samih branitelja, film prati posljednje dane borbe sve do predaje uvjetovane ubijanjem civila. Prati njihovo putovanje od zarobljavanja do razmještanja po logorima. Neki odlaze u zatvor u Mitrovicu, neke odvode na stočarsku farmu Stajićevo, a neki kasnije završavaju u zatvoru u Nišu.

Ono što je zajedničko na svim tim mjestima su nesretne sudbine tih ljudi. Detaljno je predočen svakodnevni život zatvorenika u logoru – mjestu gdje proživljavaju najgore trenutke svojih života.

Branitelji se prisjećaju svih maltretiranja, batinanja, pljačkanja, silovanja, ubijanja i kako su u tim trenucima uopće uspijevali održavati nadu u eventualni spas. Posljednji dio filma obrađuje izlazak iz logora, suđenja te pokušaj integracije branitelja u normalan život. Na kraju filma, trojica branitelja, koja su ujedno i glumci u filmu, obratili su se prisutnima i odgovorili na neka pitanja. Film je bio prvenstveno namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola te srednjoškolcima.

Iako su škole bile obaviještene i pozvane da pošalju svoje učenike na događaj, nažalost, među publikom nije bilo ni jednog djeteta, kažu iz Općine Selnica.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije