Iako su jaja na glasu kao skromna hrana dobra su za naše zdravlje, a nutricionisti su objasnili zašto ih je važno redovito jesti...
Bjelanjak i žumanjak iz jaja bogati su hranjivim sastojcima
– bjelančevinama, vitaminima i mineralima. Žumanjak također
sadrži kolesterol, vitamine topljive u masti i esencijalne masne
kiseline. Jaja su jako važna i svestrana namirnica u kuhinji,
budući da njihov kemijski sastav doslovno služi kao
‘ljepilo’ u mnogim kulinarskim procesima.
Od pripitomljavanja kokoši ljudi uživaju u njima. Kao simbol
plodnosti i ponovnog rađanja, jaja su zauzela svoje mjesto u
religijskoj i kulinarskoj povijesti. U kršćanstvu su postala
simbol za Uskrs. Dostupno nam je mnogo različitih vrsta
jaja, ali se najčešće uzgajaju kokošja jaja, dok
gurmanski izbor uključuje jaja od patke, guske i
prepelice.
Nutricionistička vrijednost
Jaja su vrlo dobar izvor visokokvalitetnih bjelančevina, a
nisu skupa. Više od polovice bjelančevina u jajetu nalazi se u
bjelanjku s vitaminom B2, a ima
manje količine masti od žumanjaka. Jaja su bogati
izvori selena, vitamina D, B6, B12 i minerala kao što
su cink, željezo i bakar. Žumanjci sadrže više kalorija i
masti nego bjelanjci. Oni su izvor vitamina topljivih u
mastima A, D, E i K i lecitina – spoja koji omogućuje
emulzifikaciju u recepturama kao što je majoneza.
Danas neka jaja sadrže i omega-3 masne kiseline, ovisno o
tome s čime su kokoši hranjene. Jaja se smatraju ‘potpunim’
izvorom bjelančevina jer sadrže
svih devet esencijalnih aminokiselina (one
koje ne možemo sintetizirati u našim tijelima i moramo ih dobiti
iz hrane).
Važna za djecu
Istraživanje objavljeno u časopisu Paediatrics sugerira
da bi davanje maloj djeci samo jednog jaja dnevno tijekom
šest mjeseci, uz smanjenu količinu šećera u prehrani, moglo
pomoći u postizanju zdrave visine i sprječavanju
zaostajanja u rastu.
Zašto su jaja godinama bila ‘loša’ namirnica?
Godinama su se jaja smatrala rizikom za zdravlje. To je zato što
se smatralo da uzrokuju visoki kolesterol, pa su
ljudima s visokom razinom kolesterola savjetovali da ih
izbjegavaju. Danas se zna da kolesterol koji se nalazi u
hrani ima mnogo manji učinak na kolesterol u krvi, za
razliku od količina zasićenih masti koje
jedemo. Ako vam je vaš primarni liječnik
savjetovao da reducirate kolesterol u krvi, najbolje je
uvesti voće, povrće i vlakna, a smanjiti unos šećera i
rafiniranih ugljikohidrata. Ako ste zabrinuti zbog visokog
kolesterola, najbolje je da se posavjetujete sa svojim
liječnikom.
Jaja za zdravlje
Jaja su bogata s nekoliko hranjivih tvari koje pomažu kod
zdravlja srce kao što su betain i kolin. Nedavno
istraživanje na gotovo pola milijuna Kineza sugerira da
konzumiranje jednog jajeta dnevno može smanjiti rizik od
srčanih bolesti i moždanog udara, iako stručnjaci naglašavaju da
se jaja moraju konzumirati kao dio zdravog načina
života kako bi bila korisna.
Tijekom trudnoće i dojenja posebno je važan adekvatan unos
kolina jer je neophodan za normalan razvoj mozga.
Jaja su koristan izvor vitamina D koji pomaže u zaštiti
kostiju, sprječava osteoporozu i rahitis. Vrlo je važno jaja
mudro kupovati jer o tome ovisi količina vitamina D. Nije
svejedno radi se o slobodnom, organskom uzgoju ili zatvorenoj
proizvodnji jaja. Trebala bi biti uključena u zdravu i
uravnoteženu prehranu, a dobra su za doručak jer visok dio
bjelančevina pomaže da se dulje osjećamo siti.
Jaja prepelice
Jaja prepelice imaju sličan okus kokošjim jajima, ali njihova
mala veličina, lijepa, prošarana ljuska učinila su ih popularnim
u kulinarskom svijetu. Boje su u rasponu od tamno smeđe do
plave ili bijele. Jaja prepelice često su pripremaju kao tvrdo
kuhana i poslužena s morskom soli.
Jaja patke
Jaja patke izgledaju kao kokošja jaja, ali su veća. Kao i kod
kokošjih jaja, prodaju se u veličinama od malih do velikih. Ova
jaja imaju više bjelančevina i bogatija su od
kokošjih jaja, ali imaju i više masti.
Kako ih odabrati i čuvati
Izaberite jaja iz slobodnog uzgoja ili organska. Jaja trebate
uvijek pregledati prije kupnje. Najbolje je provjeriti pukotine
ili tekućinu u kutiji kako bi bili sigurni da nema slomljenih.
Jaja se najbolje pohranjuju u hladnjaku gdje mogu
ostati i do mjesec dana (provjerite na kutiji datum isteka). Jaja
s većim sadržajem omega-3 masnih kiselina najbolje je jesti što
je prije moguće.