
Upravo je spoj obiteljske tradicije i novih saznanja urodio fantastičnim proizvodima koje su Kocijane dignule u sam vrh hrvatskog vinarstva. Vinsku kuću Kocijan danas vode mladi bračni par Petar i Andreja
Kad govorimo o mladim vinarima Hortus Croatiae, neizostavni vinar, po godinama mladi, ali poprilično iskusan je Petar Kocijan iz Štrigove. Na samom ulazu u međimursku prijestolnicu vina – Štrigovu nalazi se vinska kuća obitelji Kocijan.
Danas je vode Petar i Andreja, mladi bračni par
koji njeguje obiteljsku tradiciju, ali i prati te provodi nove
tehnologije u vinogradarstvu i vinarstvu. Upravo je spoj
obiteljske tradicije i novih saznanja urodio fantastičnim
proizvodima koje su Kocijane dignule u sam vrh hrvatskog
vinarstva.

Tijekom 80-ih godina obitelj je počela saditi vinograde, da bi se 1993. Vladimir odlučio na radikalan životni zaokret.
– Te sam godine dao otkaz u tvrtki te s obitelji počeo
proizvodnju vina, od čega danas živimo. Danas sa sigurnošću mogu
reći da sam tada donio dobru odluku – kaže tata Vladimir te
nastavlja: ‘Danas našu vinariju vodi moj sin Petar te snaha
Andreja. Sretan sam i ponosan na njih, jer proizvodnja vina im
nije posao već poziv i ljubav’.

– U planu imamo kroz godinu dana krenuti i u projekat proizvodnje pjenušavih vina. Osjetili smo potrebu za tim i želimo se priključiti ostalim vinarima koji su se već okušali u tom izazovu – kaže Petar Kocijan.
Projektom ‘Mlado. Međimurje’ i domaći su se vinari uključili
u svjetski trend predstavljanja mladih vina u predblagdansko
vrijeme: druga generacija 6 mladih međimurskih vinarskih obitelji
vjeruju u svoja mirisna i lepršava mlada bijela vina, među njima
je i Petar Kocijan.

Kocijani svoja vina prodaju diljem Hrvatske. Od Istre do
Dubravnika, a najviše kupaca za sada imaju u Zagrebu. Na pitanje
o planovima, skromno, ali odlučujuće i hrabro poručuju da ne
misle stati ovdje već planiraju izgraditi kušaonu vina, proširiti
i opremiti podrum te zasaditi nove nasade vinove
loze.







