Upravo je spoj obiteljske tradicije i novih saznanja urodio fantastičnim proizvodima koje su Kocijane dignule u sam vrh hrvatskog vinarstva. Vinsku kuću Kocijan danas vode mladi bračni par Petar i Andreja
Kad govorimo o mladim vinarima Hortus Croatiae, neizostavni vinar, po godinama mladi, ali poprilično iskusan je Petar Kocijan iz Štrigove. Na samom ulazu u međimursku prijestolnicu vina – Štrigovu nalazi se vinska kuća obitelji Kocijan.
Danas je vode Petar i Andreja, mladi bračni par koji njeguje obiteljsku tradiciju, ali i prati te provodi nove tehnologije u vinogradarstvu i vinarstvu. Upravo je spoj obiteljske tradicije i novih saznanja urodio fantastičnim proizvodima koje su Kocijane dignule u sam vrh hrvatskog vinarstva. Sve je krenulo kada je otac Vladimir iz rodnih Pušćina došao u vinorodne brege, no osim ljubavi, uz vinograde je vezan i zvanjem. Završio je Poljoprivrednu školu u Križevcima te je 13 godina radio u podrumu ‘Agromeđimurja«’u Štrigovi kao poslovođa.
Tijekom 80-ih godina obitelj je počela saditi vinograde, da bi se 1993. Vladimir odlučio na radikalan životni zaokret.
– Te sam godine dao otkaz u tvrtki te s obitelji počeo proizvodnju vina, od čega danas živimo. Danas sa sigurnošću mogu reći da sam tada donio dobru odluku – kaže tata Vladimir te nastavlja: ‘Danas našu vinariju vodi moj sin Petar te snaha Andreja. Sretan sam i ponosan na njih, jer proizvodnja vina im nije posao već poziv i ljubav’. Petar je vinariju preuzeo 2013. godine te se iz godine u godinu šire. Danas na 10 ha vinograda proizvode vrhunsko vino sorti pušipel, graševine, rajnskog rizlinga, zelenog silvanca, sauvignona, chardonnaya, traminca te cabarnet sauvignona.
– U planu imamo kroz godinu dana krenuti i u projekat proizvodnje pjenušavih vina. Osjetili smo potrebu za tim i želimo se priključiti ostalim vinarima koji su se već okušali u tom izazovu – kaže Petar Kocijan.
Projektom ‘Mlado. Međimurje’ i domaći su se vinari uključili u svjetski trend predstavljanja mladih vina u predblagdansko vrijeme: druga generacija 6 mladih međimurskih vinarskih obitelji vjeruju u svoja mirisna i lepršava mlada bijela vina, među njima je i Petar Kocijan. – Uključivanjem u projekt ‘Mlado. Međimurje’ stali smo uz bok vinskim regijama u svijetu, posebice Austriji i Francuskoj koji svoja odabrana mlada buteljirana vina predstavljaju svega 2-3 mjeseca nakon berbe. Vina smo ponudili zbog svojih specifičnih osobina. Mlada vina su svježa, voćna, aromatična i kod mladih vina je manja koncetracija alkohola – kaže Petar te nastavlja: ‘Mi smo se odlučili za chardonnay koji je s mirisom banane dobro strukturirano vino s 12% alkohola te će se vjerojatno svidjeti vinoljupcima zbog iznimnih mirisnih nota’.
Kocijani svoja vina prodaju diljem Hrvatske. Od Istre do Dubravnika, a najviše kupaca za sada imaju u Zagrebu. Na pitanje o planovima, skromno, ali odlučujuće i hrabro poručuju da ne misle stati ovdje već planiraju izgraditi kušaonu vina, proširiti i opremiti podrum te zasaditi nove nasade vinove loze.