BRRRRRRRR

Hladno vam je? Bez brige, postoje namirnice koje povećavaju temperaturu tijela zimi

Znate li da pomoću određenih namirnica možete povećati temperaturu tijela, poboljšati vlastiti imunitet, mentalne sposobnosti, potenciju pa čak i raspoloženje?

Na primjer dokazano je da ljuta hrana, osim što zagrijava
tijelo, potiče lučenje kemijskog spoja pod
nazivom endorfin koja uzrokuje dobro raspoloženje.
Pojedete li juhu obogaćenu ‘chillijem’, primijetit ćete da se
pojačano znojite, što znači da se oslobađaju toksini u tijelu.
Također, vid postaje bistriji i puno bolje razmišljate.

Zanimljiv podatak je taj da su plodovi koji rastu sporije
obično topliji nego oni koji rastu brže pa tako u zimsku
hranu možemo uvrstiti i korjenaste plodove (peršin, celer,
mrkva).

Gomoljasti plodovi kao što su bijeli luk i repa također
pomažu pri niskim temperaturama, a tu su nam naravno
i krumpir, gljive i grah. Grah jako dugo zadržava toplinu i
bogat je bjelančevinama, dok gljive potiču proizvodnju
krvnih zrnaca te su se pokazale poprilično ljekovitima.

Prema kineskim taoistima, zima predstavlja prijelaz iz aktivnog
stanja u stanje čuvanja, nadoknađivanja i obnavljanja. Stoga,
osim namirnica koje zagrijavaju, preporučljivo je konzumirati i
one koje će na brz i adekvatan način mineralizirati naš
organizam te mu povratiti izgubljenu snagu. Idealnu namirnicu za
ovu svrhu predstavljaju apsolutno svi orašasti plodovi.

Orašasti plodovi i sjemenke, kao i sve što se pravi od
njih podiže temperaturu tijela. Osim što sadrže ogromnu količinu
energije, također obiluju vitaminima, mineralima i omega 3
kiselinama.

Također prema Ajurvedi dobro je koristiti namirnice koje potiču
agni. Agni u prijevodu sa sanskrtskog jezika znači vatra, a
označava probavnu vatru u našem organizmu koja je povezana s
metabolizmom i cirkulacijom. Ujedno održava vitalnost, razvoj i
snagu. Pojačajte agni namirnicama koje su slatke, kisele i slane,
kao što je na primjer kiseli kupus ili ukiseljeno povrće, češnjak
ili svježi đumbir.

Kupus

Ono po čemu je kupus karakterističan je velika količina
vitamina C kojeg sadrži čak duplo više nego naranča. Zato je
omiljeno jelo u juhama, varivima i novogodišnjim jelima kao
kiseli kupus kada pomaže bržoj detoksikaciji organizma. Ujedno je
i odlična preventiva tijekom sezone gripe jer je bogat i
vitaminima C, K, B6 i A.

Češnjak

S razlogom zvan super namirnicom jer sadrži 200tinjak aktivnih
tvari – češnjak je bogat eteričnim uljima koja sadrže sumpor,
vitaminima (A, B1, B2 i C), mineralima (kalijem, željezom, jodom,
kalcijem, selenom i fosforom), sadrži aminokiseline, enzime,
polioze poput inzulina, adenozina i alicina.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije