PRIJEM U ŽUPANIJI

BRONČANI! Regionalni tim kuhara na najvećem kulinarskom natjecanju: ‘Bilo je naporno, ali poslije medalje sve se zaboravi’

Svjetski kulinarski kup jedna je od najboljih platformi za predstavljanje kuhara i slastičara te njihovih vještina i znanja...

Predsjednica turističke zajednice Varaždinske županije i posebna
savjetnica župana Natalija Martinčević danas, 3.
prosinca, održala je prijem za Regionalni tim kuhara Varaždinske
županije koji je sudjelovao na Svjetskom kulinarskom kupu.
Svjetski kup održan je u Luksemburgu od 24. do 29. studenog ove
godine.

Hrvatsku je u Luksemburgu predstavljala nacionalna kulinarska
reprezentacija koju su činili šest članova nacionalnog tima, pet
članova regionalnog tima Varaždinske županije, deset kuhara i
jedna slastičarka u individualnim kategorijama te četiri člana
catering tima s pratećim osobljem.

Svjetski kulinarski kup najveće je kulinarsko natjecanje na
svijetu koje se održava u sklopu EXPOGAST sajma u
Luksemburgu
već preko 40 godina, a ove godine na njemu
je sudjelovalo 3000 kuhara i slastičara iz 76 različitih država.

Sajam kao i kulinarska natjecanja posjetilo je preko 50.000
posjetitelja, a natjecatelji su imali priliku kroz različite
kategorije prepustiti se mašti i kreaciji koju možda ne mogu
izraziti kroz svoj svakodnevni posao.

Svjetski kulinarski kup jedna je od najboljih platformi za
predstavljanje kuhara i slastičara te njihovih vještina i znanja,
a kroz te dane imaju priliku upoznati se sa posljednjim
novitetima u gastro industriji i najnovijim kuharskim i
slastičarskim tehnikama te steći nova znanja.

Prilikom današnjeg prijema, Martinčević je čestitala svim
sudionicima na izvrsnom rezultatu i osvojenoj brončanoj medalji
te naglasila odličnu suradnju Varaždinske županije s Udrugom
kuhara Varaždinske županije koja je ove godine u atriju
Županijske palače proslavila 15 godina svog postojanja.

– U  godinu i pol mandata zajedno smo odradili mnogo
projekata, a tu suradnju svakako namjeravamo proširiti i pojačati
jer je gastronomija jedan od ključnih faktora razvoja turizma.
Danas nema ozbiljnog turizma bez gastronomije i mi kroz brojne
projekte i programe, kao i promociju naših proizvoda, pomažemo
OPG-ove, poljoprivredu, gospodarstvo i gastronomiju i uklapamo ih
u našu turističku ponudu. – naglasila je Martinčević.

Također, Martinčević je napomenula kako Varaždinska županija
stipendira učenike deficitarnih zanimanja među kojima su i
kuhari.

– Udruga kuhara Varaždinske županije po treći puta sudjelovala je
na ovom velikom natjecanju. Zaista smo oduševljeni mladim
regionalnim timom Varaždinske županije, bili su prvi puta na
ovakvom natjecanju i osvojili su brončanu medalju. To je veliki
poticaj njima i Udruzi kako bi dalje educirali i sebe i svoje
kolege. Zahvaljujem Varaždinskoj županiji na pomoći i potpori
koju nam pruža u našem radu i mislim da je dobra suradnja dobar
put za razvitak naše gastronomije – naglasio je predsjednik
Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni.

Crleni je ovim putem pozvao sve restorane da uključe svoje kuhare
u rad Udruge i razvijanje struke, a najavio je i 15. Zlatnu
nimfu, reviju i natjecanje mladih kuhara srednjih škola, koja se
održava 4. prosinca s početkom u 20.00 sati u Hotelu Minerva
u Varaždinskim Toplicama. 

Regionalni tim Varaždinske županije predstavio se u sljedećem
sastavu:

Marin Sambolek (Hotel Turist), Marin
Pozder
 (Restoran Bedem), Vanja
Orban
(Restoran Miramare), Ivan Tomas
(Restoran Fontana Crnković), Karlo Štorga
(Restoran Bedem), Amos Novak (pomoćnik
Hotel Turist), Lucija Vrček (individualni
natjecatelj Hotel Turist), a vodio ih je Bojan
Bohorč
predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije.

Marin Sambolek, član regionalnog tima sretan je
i zadovoljan postignutim uspjehom.

– Ovo natjecanje dalo nam je veliku volju jer smo postigli nešto
što se nismo nadali. Bilo je vrlo naporno, ali poslije
medalje sve se zaboravi. Želimo se dalje educirati i ovaj
rezultat nam daje želju da njegujemo našu tradiciju i naše
namirnice jer se s našim namirnicama može postići sjajni
rezultati samo ih treba znati prezentirati na moderan način –
naglasio je Sambolek.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije