Međimurec među prvima u Hravtskoj ima Global G.A.P. certifikat
Svi dobavljači voća i povrća trgovačkog lanca Lidl Hrvatska će do
1. siječnja iduće godine imati certifikat GlobalG.A.P. Riječ je o
jednom od najraširenijih svjetskih standarda primarne proizvodnje
svježeg voća i povrća. Jedan od prvih koji ga u nas posjeduje je
Zlatko Vinković, dobavljač Lidla koji u Belici
proizvodi luk, krumpir, ciklu te butternut i hokkaido tikve, piše
Poslovni.hr.
Koliko dugo posjedujete GLOBALG.A.P certifikat i koliko
je bilo zahtjevno dobiti ga?
Već dugi niz godina imamo GlobalG.A.P certifikat, koji svake
godine obnavljamo, tako da se pripremamo za novu verziju norme.
Počeli smo s tim još 2013. godine. GlobalG.A.P certifikat
zahtijeva detaljno praćenje proizvodnje kako bi se zadovoljio
jedan od njegovih glavnih ciljeva – sljedivost. Iako je dobivanje
ovoga certifikata bilo teško te je zahtijevalo dosta vremena i
energije, njihovi savjeti su nam donijeli mnoge uštede i pomogli
nam da budemo bolji
Što proizvođači koji ga imaju moraju raditi u proizvodnji
i na poljima/farmi?
GlobalG.A.P je jedan od najraširenijih svjetskih standarda koji
se odnosi na primarnu proizvodnju svježeg voća i povrća. Norma
GlobalG.A.P-a je definirana s ciljem stvaranja opće
prihvaćene norme dobre poljoprivredne prakse. Norma se odnosi na
sve aktivnosti na farmi, a to je primjena dobre poljoprivredne
prakse, programa integrirane kontrole pesticida , sustava
upravljanja kvalitetom i HACCP načela. Ove godine radimo na
certifikatu za naše kooperante. Dakle, to je opcija 2 GlobalG.A.P
čiji smo mi nositelj, a u to je uključeno 11 naših kooperanata.
Moja kći Marta Vinković i sin Danijel
Vinković položili su ispite za interne inspektore i
auditore, čime su dobili ovlasti vođenja GlobalG.A.P certifikata
za opciju 2, a certifikacija je pri kraju.
Koji su vaši zadatci i obaveze propisani
GLOBALG.A.Pom?
Da bismo dobili certifikat, svake godine moramo proći niz pravila
i postupaka. Neki od njih su vođenje integrirane proizvodnje,
odnosno bilježenje svih aktivnosti na zemljištu, svih korištenih
zaštitnih sredstava, plodored… Također, moramo koristiti
certificirano i kvalitetno sjeme i gnojiva te voditi računa o
sljedivost od polja do kupca. Za svaki naš proizvod se točno zna
s kojeg je zemljišta i od kojeg dobavljača, kad je bio posađen,
tretiran, ubran, pakiran i kad otpremljen do kupca. Ključne su i
briga o zdravlju i dobrobiti djelatnika, stalne edukacije
djelatnika, zaštita na radu, usavršavanje i praćenje novih
trendova te briga o mehanizaciji i o čistoći i ispravnosti
pakirne linije. Pratimo i potrošnju energenata na gospodarstvu,
pametno gospodarimo otpadom i brinemo o okolišu i sigurnosti
proizvoda te provodimo analize vode za navodnjavanje i pranje
proizvoda, analiza proizvoda, analiza tla te koristimo sredstva
odobrena za hranu.
Što je dobivanje certifikata značilo za poslovanje, u
smislu benefita?
Kroz uvođenje certifikata naučili smo bolje sistematizirati
podatke potrebne za praćenje proizvodnje što je utjecalo na bolju
evidenciju poslovanja te u konačnici na uspješnije donošenje
odluka. Uz pomoć GlobalG.A.P-a naši su proizvodi postali još
sigurniji i kvalitetniji. Pozitivne promjene uočili su i naši
djelatnici koji su zadovoljniji zbog poboljšane komunikacije
između menadžmenta i djelatnika i bolje organizacije unutar
proizvodnog pogona.
Koliko je posjedovanje certifikata ključno u eventualnom
izlasku na vanjska tržišta?
Posjedovanje certifikata svakako povećava konkurentnost na
domaćem i inozemnom tržištu te omogućava rast i razvoj
proizvođača.
Što ovaj certifikat jamči kupcima?
Cilj primjene GlobalG.A.P-a je jačanje povjerenja kupaca u
kvalitetu i zdravstvenu ispravnost poljoprivrednih proizvoda,
smanjenje negativnog utjecaja konvencionalne poljoprivredne
proizvodnje na okoliš te stalna briga o zdravlju i sigurnosti
zaposlenika u poljoprivrednoj proizvodnji kao i njihovoj
dobrobiti.
Koje je bilo vaše zadnje ulaganje u proizvodnju? Koliko
vlastitih hektara imate pod povrćem i koliko imate
kooperanata?
Poljoprivredni obrt Vinković započeo je s radom 2000. godine, na
početnih tri hektara zemljišta. Zajedno s kooperantima provodimo
proizvodnju na više od 400 hektara. Naša vlastita proizvodnja
proteže se na 100 hektara na kojima uzgajamo krumpir, luk,
butternut tikve, hokkaido tikve i ljutiku. Nasade spomenutih
poljoprivrednih kultura imamo u krugu od 30 kilometara od
gospodarstva, a surađujemo s11 kooperanata. Dnevno imamo i do
stotinjak tona krumpira, a svojim povrćem snabdijevamo Lidl
trgovine kroz čitavu godinu. Planiramo proširiti proizvodnju na
dodatnih 100 hektara i uvesti nove proizvodne kulture. U 2016.
godini smo investirali u skladište kapaciteta 800 četvornih
metara u kojem imamo tri linije za pakiranje povrća koje
proizvodimo i logistički puno lakše obavljamo posao.
Preseljenje u novi prostor nam je bilo važno i zbog sistema
hlađenja i provjetravanja krumpira, a dvije komore koje imamo
koristimo za skladištenje te za spremanje onoga povrća koje odmah
ide na pakiranje.
Usporedba ovogodišnje i lanjske berbe po urodu – koje je
najbolje rodilo ove godine? Kakve planove imate za nova ulaganja
u proizvodnju?
Za razliku od prošle godine, ove je godine krumpir odlično rodio
zbog povoljnih agrometeoroloških uvjeta. Zajedno s kooperantima
raspolažemo količinom od 12.000 tona krumpira. Za razliku od
krumpira, luk je ove godine podbacio u proizvodnji, zbog velikih
količina oborina, ali imamo količine dostatne za cijelu godinu.
Prinosi butternut i hokkaido tikvi su konstantni. Planiramo
proširiti proizvodnju na dodatnih 100 hektara i uvesti nove
proizvodne kulture. U planu za sljedeću godinu je novo ulaganje
za koje smo se javili na natječaj za Mjeru 4.1.1. Programa
ruralnog razvoja, Ministarstva poljoprivrede. Nabavit ćemo novu
liniju za doradu i pakiranje kapaciteta 30 tona na sat, dvije
komore za hlađenje i provjetravanje proizvoda kapaciteta 2000
tona te novu mehanizaciju za proizvodnju krumpira i luka, rekao
je za Poslovni.hr.