Autor Svetomartinskog vinskog gulaša, Darko Padarić, otkrio nam je sastojke. Kako kaže, u njemu nema divljači, govedine i ostalog crnog mesa, kao ni octa
Šesnaest dana ostalo je do kuhanja Svetomartinskog gulaša
na Martinju 2018. u Svetom Martinu na Muri u subotu, 10.
studenog na Trgu Svetog Martina.
Do sada je prijavljeno 40-tak natjecateljskih ekipa, što navješta
spektakl autohtone gastronomije, a kako bi gulaši bili upravo
onakvi kakvi su propisani i kakvi se očekuju, bitne ili osnovne
sastojke predstavlja Darko Padarić, autor
Svetomartinskog gulaša, koji je jedinstven i ne smije niti može
biti bograč, perket, govedsko-svinjski niti bilo kakav drugi.
– Treba koristiti sastojke koji su propisani i koji se dobiju,
što sugerira kako će onda svi biti isti. Nije tako. Različitost
daje strpljenje, posebice vrsta i kakvoća vina, način spremanja i
tajni dodaci koji nikako ne smiju dominirati u ukupnoj
kompoziciji sada već tradicijskog Svetomartinskog gulaša,
koji je prepoznat u svijetu gdje smo ga spremali, kaže Darko
Padarić, kuhar nad kuharima u prirodi.
Ne bude li gulaš zadovoljavao kriterije bit će otklonjen ili
će biti slabije plasiran. Tko će skuhati najbolji ili do
najboljeg Svetomartinski gulaš procijenit će povjerenstvo u
standardnom sastavu – Josip Benko, kuhar
s 3 zvijezdice (slovensko mjerilo), Darko
Padarić, majstor naših kotlova i autor recepta te
Stjepan Mesarić, novinar portala eMedjimurje i
Radija1.
Sastojci su sljedeći: svinjsko meso (plečka ili lopatica), vino,
luk, papar, lovorov list, ulje, češnjak, ulje, svježa paprika,
slatka mljevena paprika, koncentrat paradajza, komin, sol i vino
kvalitetnije i kiselijeg okusa. Nikako nikakav ocat! Nikako
koper, svježi vlasac, ružmarin i slično što bi plivalo na
površini gulaša.
Samo jedan je majstor Darko Padarić i samo jedan je
Svetomartinski gulaš i čast je biti sudionik ovog događaja. A još
biti najbolji!?