Novo istraživanje otkrilo je prirodni spoj koji se nalazi u mnogim vrstama voća, kao što su jabuke i jagode, ali i povrću - koje može usporiti proces starenja...
Jedan ključni čimbenik u procesu starenja poznat je
kao ‘starenje stanica’ ili starenje stanice. Kada
stanica uđe u ovu fazu, ona se više ne može dijeliti. Kada
se to dogodi, stanica oslobađa upalne signale koji potiču
imunološki sustav da “očisti” tu oštećenu stanicu.
Mlađa tijela lako mogu ukloniti meke stanice, ali kako starimo,
naši sustavi postaju manje opremljeni za to. To
uzrokuje akumulaciju oštećenih stanica, što dovodi do upale
niskog nivoa, a zatim raspadanja tkiva.
Znanstvenici su pokušali utvrditi koji bi senolitici,
molekule koje ciljaju i uništavaju ‘stare’ stanice ili
spriječavaju proces starenja, bile najučinkovitije u
usporavanju procesa starenja. Njihovi nalazi objavljeni su u u
časopisu EBioMedicine.
Spoj koji usporava starenje stanica
U nedavnoj studiji, istraživači su testirali
10 flavonoida, spojeva koji se prirodno pojavljuju
i imaju antioksidativna i protuupalna svojstva, u
starenju miševa.
Od svih spojeva koje su gledali, onaj koji je bio najučinkovitiji
bio je fistein, koji se prirodno pojavljuje u mnogim plodovima i
povrću – uključujući jabuke, jagode, luk i krastavce.
Kada su ‘liječili’ starenje miševa s fisteinom, tim je vidio
da su se smanjio broj starijih stanica, produžujući
životni vijek i doprinoseći boljem zdravljumiševa.
Istraživači su dodali da je ovo samo prvi korak mnogo duljeg
istraživanja, napomenuvši: “Još uvijek postoje mnoga pitanja
za rješavanje, uključujući pravu dozu, na primjer.”