Ovaj trodnevni način života može izliječiti, ali i spriječiti glavobolju...
O glavobolji slušamo stalno jer ju stalno netko ima zahvaljujući
ubraznom i stresnom načinu života koji se ustalio u današnjem
svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija
(WHO) objavila je podatko prema kojima pola odrasle
populacije na svijetu ima glavobolju barem jednom godišnje.
Jaka glavobolja sasvim onemogućava normalno
funkcioniranje i osobu tjera da se izolira od svih
podražaja. Postoji niz tableta koje olakšavaju bol, ali
ovaj trodnevni način liječenjafokusira se i na vaš stil
života.
1. dan: glavobolja počinje
Glava nas počinje boliti kada najmanje očekujemo. Uzroci su
različiti, a često su u pitanju dehidracija, neispravno
držanje, manjak sna pa čak i izloženost jakim mirisima.
Kada vas počne mučiti glavobolja, izbjegavajte hranu s glutenom
jer ona pogrošava stanje. Preporuča se da konzumirate biljni
čaj, a kod glavobolje posebno pomaže čaj od đumbira. U svakom
slučaju, bitno je da ostanete hidrirani pa povećajte unos
tekućine.
Mnogi tvrde da pomaže lagana tjelovježba kako bi se pokrenula
cirkulacija, a možete isprobati i hladne obloge.
2. dan: eliminacija ‘okidača’
Preživjeli ste prvi dan s najintenzivnijom boli. Možda je
glavobolja prestala, a možda je još uvijek osjetite. Vrijeme je
da se pozabavite onime što unosite u sebe i kvalitetom života.
Drugi dan nikako nemojte konzumirati fast food odnosno bilo kakvu
tešku hranu koja sadrži aditive i umjetna sladila.
Mnoga istraživanja tvrde da je kofein izrazito povezan s
glavoboljama i među najčešćim okidačima uz gluten, aspartam i
alkohol.
Našem tijelu često fali magnezija pa ga popijte u obliku tablete
kako bi nadoknadili nedostatak. Magnezij je mineral
koji odmara naše tijelo i opušta mišiće pa je koristan kod
glavobolja.
3. dan: fokusirajte se na svoje zdravlje
Ako je u pitanju migrena, bol još uvijek traje pa će ovi savjeti
pomoći u otklanjanju pritiska. Za one koje glava više ne boli,
ovaj je dan primjer kako živjeti, ako imamo česte
glavobolje.
Prehrana se treba bazirati na unosu voća i povrća, a
najpovoljnije za zdravlje je unos lisnatog zelenila i bobičastog
voća. Kako bi razine šećera u krvi bile stabilne, jedite manje
obroke češće.