Strateška kombinacija određenih namirnica može osigurati vašem tijelu bolju apsorpciju vitamina i antioksidansa...
Način na koji kombinirate hranu može značajno utjecati
na korist koju dobivate iz nje, odpovećanja apsorpcije
važnih hranjivih tvari do
povećanja učinkovitosti antioksidansa. Pogledajte koje
iznenađujuće kombinacije najviše preporučuju
prehrambeni stručnjaci.
1. Rajčice i maslinovo ulje
U svakom plodu rajčice nalazi se likopen,
snažan antioksidans koji čak pomaže u sprječavanju
nastajanja raka prostate. Konzumiranje rajčice, bilo u
obliku umaka ili kao sirovu namirnicu, uz dodatak maslinovog
ulja, potiče još jaču apsorpciju likopena u
organizam.
2. Vitamin D i kalcij
Ova kombinacija vitamina i minerala pomoći će u
održavanju vaših kostiju zdravima, a vitamin D je taj
koji će potaknuti veću apsorpciju kalcija u organizam.
Kako biste što bolje iskoristili i jednog i drugog, kombinirajte
ih u prehrani. Primjerice, losos, jaja, mliječne proizvode,
sok od naranče itd. (koji sadrže vitamin D) spojite s
namirnicama bogatima kalcijem.
3. Grašak ili slanutak s rižom
Osim prednosti komplementarnih bjelančevina u grašku
ili slanutku i riži, kombinacija ovih namirnica savršeno se
nadopunjuje. Grašak i slanutak bogati su vlaknima i
bjelančevinama što ih čini pogodnima za uparivanje sa škrobnim
namirnicama kao što je riža. Grašak olakšava
tijelu reguliranje ugljikohidrata i pomaže u
sprječavanju povećanja krvnog šećera i pada energije.
4. Kurkuma i crni papar
Kurkuma nam je poznata kao začin koji poboljšava okuse raznih
jela, ali manje je poznato da ima i snažna antioksidansna i
protuupalna svojstva. Začin može pomoći u ublažavanju simptoma
artritisa te može poboljšati zdravlje bubrega. Crni papar u
kombinaciji pojačava njezino djelovanje, stoga je dobro
kombinirati ova dva začina za maksimalnu korist.