Međimurje se mijenja

Međimurska vinska Decanter klasa u Beški

Međimurje sa zahvalnoću gleda na pomoć Saše Špiranca i Siniše Lasana našim vinarijama pri odluci da se stvore vina svjetskog profila, a potom i pošalju na najstroža ocjenjivanja

Na mnogim razinama i na bolje. Najčešće snagom i vrijednošću pojedinaca, obitelji ili tvrtki koje precizno i odvažno vode ljudi koji znaju, oni ljudi koje ne treba voditi. Takve prepoznaje i svijet. U vinskom svijetu za Međimurje i za Hrvatsku taj svijet je Decanter, IWC ili CMB.

Medalje s tih najprestižnijih svjetskih natjecanja još nikom nisu nanijele štetu, ali su neke vinarije i regije gotovo preporodile. Minulih dvadeset godina s gotovo svih nacionalnih i uže regionalnih vinskih festivala u Međimurje su pristizale medalje najviših vrijednosti.

Iako su bile brojne i sve glasnija potvrda kvalitete, stalno je nedostajala viša stepenica, autoritativno priznanje koje uvažava cijeli svijet. Prije 5-6 godina vinarije Cmrečnjak, Štampar, Belović i Dvanajščak-Kozol prve su poslale svoja vina na IWC, International Wine Challenge. U prvim pokušajima osvojene su tek Preporuke, a potom su stigle i prve medalje.

Međimurje sa zahvalnoću gleda na pomoć Saše Špiranca i Siniše Lasana našim vinarijama pri odluci da se stvore vina svjetskog profila, a potom i pošalju na najstroža ocjenjivanja. Prvo srebro za Sauvignon i broncu za Ledenu berbu Graševine DWWA, Decanter Wine World Awards, 2016. godine dodijelio je vinariji Cmrečnjak.

Medalje su bile presudna potvrda visoke klase međimurskih vina i veliko ohrabrenje drugim vinarijama na Međimurskoj vinskoj cesti. 2017. godine Decanterovu broncu sa Sauvignonom osvaja vinarija Štampar, a senzacionalnom dodjelom platinaste medalje trijumfira Izborna berba prosušenih bobica Graševine vinarije Jakopić.

Sve je odjednom dobilo drugi smisao i vrijednost, a Međimurje zapaženo mjesto u svjetskim vinskim vodičima i izvješćima.

U svibnju 2018. s Decantera su stigle nove potvrde kontinuiteta međimurskih vina: veliko, mogli bi reći debelo zlato za Pušipel Prestige izborne berbe bobica u vinariju Jakopić, dva srebra u vinariju Cmrečnjak – jedno za Sauvignon, a drugo za Pušipel Classic, “brutalno” važno srebro za pjenušac Sibon brut u vinariju DGA Pjenušci, sjajna bronca za Sauvignon u vinariju Kocijan i bronca za prvu kreaciju pjenušca Solum Blanc de Blancs vinarije Solum.

Sve, s izuzetkom pjunušca Solum, probrana publika čakovečkog bistroa Beška kušala je zadnje večeri mjeseca srpnja. Prvu polovicu srpnja 2018. možda su za vječnost označila nedoživljena postignuća Hrvatske nogometne reprezentacije i njihov trijumfalni povratak iz Rusije, a zadnje dane odlazak velikog Olivera s hrvatske glazbene scene i Porcijunkulovo u Čakovcu.

Baš u taj kulturno-turistički okvir Porcijunkulova Beška je uvrstila večer kušanja i podrobnijeg upoznavanja s najboljim što Međimurje ima, a svijet nagrađuje. Kuhinja je uz Jakopićev zlatni Pušipel ponudila i izvrsnu koruznu zlevanku, ekstra međimursku deliciju koju možete naručiti i za dnevnog rada bistroa.

I dok su duboko u noć na Beškinu terasu dopirali taktovi s gradskog koncerta Massima, u tu istu noć razilazilo se vidno zadovoljno društvo kušača svaki sa svojim odabirom ili novom spoznajom. Eli Horvat sve hvale na zanimljivim foto opažajima. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije