– Na obiteljskoj ali i zavičajnoj tradiciji Međimurja, obitelj Medenjak i stožer gospodarstva majka i baka Marija, pripremaju i spremaju te poslužuju meso z tiblice, sir z vrhnjem, kobasice i druge dobrote, koje s odličnim vinima stvaraju istinski gastronomski doživljaj
Devedesetgodišnja (stvoreno 1927. godine) obiteljska tradicija vinogradarstva i podrumarstva obitelji Knehtl u ovo vrijeme doživljava svoju istinsku promociju spajanja ili sljubljivanja izvornih domaćih vrijednosti.
U prvom redu, međimurskog vina i mesa z tiblice. Mnogo je 80 godina u životu čovjeka, a u naravi to su dva-tri nasada vinograda i upravo ta činjenica, trsovi korijeni najvjerodostojniji su svjedok obiteljskog htjenja i doživljavanja.
Godine truda, ulaganja, stremljenja i strpljenja pred nekoliko godina iznjedreni su u Vinskoj kući Knehtl-Medenjak, danas OPG-u Zdenka Medenjak. Sve najljepše i najbolje počelo se događati pod budnim okom i nadasve predanim radom i vjerom kako jednom mora biti dobro, Marije Knehtl koja je ostavši s djecom odlučila egzistenciju ostvarit i onime što najbolje zna, a to je obrađivanje vinograda i prodajom grožđa jer tako je bilo u tim trenutcima najoptimalnije rješenje.
No, Marija je znala kako je vino u vlastitoj ambalaži budućnost, a snovi su se ostvarili kada se kćerka Zdenka udala za Stanka Medenjaka čovjeka gotovo identičnih htjenja i opredjeljenja. Vrijedni Zagorec prionuo je teškom poslu i projektu te je danas cijenjen i uspješan stočar i ponosni vinar na imanju koje posjećuju ljudi iz cijele Hrvatske i susjedne Slovenije.
OPG Zdenka Medenjak uspješno spaja mesne prerađevine iz vlastitog uzgoja i vlastito vino i ovog trenutka je mjesto gdje gurmani uživaju u mesu z tiblice, sirom z vrnjem, domačim kobasicama i drugim dobrotama stvorenim na vlastitom imanju.
– Sve je naše, domaće, onakovo kakvo smo naučili od naših starih i ljudi to sve više prepoznaju. Istina, to iziskuje puno rada i strpljenja, no ka da vidmo zadovoljne konzumente sve nam je plaćeno, ne toliko novcem koliko radošću u našim srcima, kaže Zdenka, koja je slika i prilika majke, a koju zdušno podupiru kćerka Vlatka i sin Luka, koji niti malo ne čeznu za modernim jelima koja su okupirala naše jelovnike i domove.
– Jako sam sretna što smo ostali vjerni tradiciji i što to ljudi prepoznaju i vjerujem kako će unuci nastaviti ono što danas Zdenka, Stanko i ja obrađujemo, hranimo, prerađujemo i nudimo.
Nije lako, ali je lijepo kada znaš da sve što si napravio počiva na strpljivosti, poštenju, vjeri i odnosu prema ljudima koji nas kupnjom naših proizvoda drže na rodnoj grudi, ponosno govori Marija, sretna i ponosna na svoju obitelj koja s ljubavlju i prisnošću prima svakog kupca, gosta i prolaznika.
Meso z tiblice je ponos gospodarstva, a vina taj ponos obogaćuju i daju krug istinskog užitka. Zeleni silvanac, muškat žuti, rizling rajnski i druga vina u ponudi su kod lagva ili u lijepo uređenoj kušaonici u lijepom štrigovskom kraju, gdje se sastaju ili rastaju dva bisera Stanetinec i Sveti Urban.
Tu na tom, svetom mjestu hrvatskog vinogorja kako ga je naznačio doajen vinogradarstva i vinarstva profesor Franjo Lovrec, nalazi se i obiteljski vinograd kojeg su zasadili i održavali časni članovi obitelji Knehtl, a danas ga obrađuju i baštine Zdenka i Stanko Medenjak uz savjete i blagoslov majke i bake Marije koja poput trsa obgrljuje plodove svojih stremljenja i htjenja.