VIDEO I FOTO Iz Svetog Martina do Venca pješačilo 400 šetača

>> Vicekov pohod na Vencu u Svetom Martinu na Muri (Nedjelja, 21.1.2018.)

Proizvodnja grožđa, a time i vina jedna je od najvažnijih poljoprivrednih proizvodnji u Međimuraca. Ljubav prema lozi toliko je raširena da gotovo svaki domaćin i u nizinskom dijelu uz kuću ima bar “brajde”. Velik je broj onih, koji uživaju ili žive od tog plemenitog napitka, a koji obilježavaju i dan Sv. Vinka, zaštitnika vinogradara.

Veli se da na Vincekovo nije dobro niti lijepo biti sam pri klijeti. Stoga je već tradicionalno, 18. put, u organizaciji Hrvatske kulturno umjetničke udruge “Sveti Martin” u nedjelju, 21. siječnja 2018. održan pohod u župni vinograd.

Okupio se i na pohod krenuo lijep broj šetača (cca 400) te su nakon otprilike sat vremena pješačenja stigli u župni vinograd gdje se održao tradicionalni obred uz stihove pučke pjesme “Trsek moj zbudi se” te kuhano vino, čaj i domaće kobasice s domaćim kruhom.

Uz mještane općine Sveti Martin na Muri te njihove prijatelje i ove godine u pohodu sudjelovali su članovi prijateljskog kulturno-umjetničkog društva “Sveti Jeronim” iz Štrigove te ansambl “Polanski zvoki” iz susjedne nam Velike Polane u Republici Sloveniji.

Sam obred odvijao se pod vodstvom Stanka Perčića – Svetomartinskog Vajnčeka. Ovim putem Udruga želi zahvaliti župniku, Savjetu mladih, članovima župnog pastoralnog vijeća na svesrdnoj pomoći kako bi i ove godine, manifestacija prošla što bolje. Posebice raduje kako se ovakvim vidom druženja, pa i rekreacije pridružilo puno mlađih ljudi.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije