LANE stradalo od psa koji je u lovištu bio bez nadzora vlasnika

Psima lutalicama ili psima bez nadzora nije mjestu na ulici, cesti i lovištu jer često dolazi do nemilih događaja, bilo da su one usmrćivanje divljači ili prometnim nesrećama natrčavanjem psa ili pak ‘uklonjavanjem’ odnosno odstrijelom pasa u lovištu, a kojima svjedočimo u posljednje vrijeme.

S jedne strane nalaze se lovci koji hrane i štite divljač u lovištu, a s druge strane nalaze se (ne)odgovorni vlasnici koji odbacuje pse ili ih ostavljaju bez nadzora van dvorišta, ljubitelji životinja i ini..

Kad dođe do naleta automobila na psa koji je na cesti bez nadzora i pritom pobjegne, često se dešava da vlasnik jednostavno okrene glavu i gestom poruči da to ‘nije njegov pas’, jer bi u protivnom u brojnim slučajevima morao nadoknaditi štetu vlasniku vozila, a koje nisu nezanemarive.

Lovci i prijatelji životinja pak s druge strane vode ‘bitku’ oko uklanjanja psa iz lovišta. Brojni lovci sami ne vrše pucanje na pse lutalice, ali nam pričaju kako su sami nemali broj puta bili svjedoci događajima kada psi lutalice ganjaju mladu lanad koja pri tome najčešće stradava.

U posljednje vrijeme zabilježena su dva slučajeva gdje su u lovištu ‘uklonjeni psi’ od strane lovaca, jedan u Mihovljanu 15. srpnja o kojemu smo pisali, a drugi u 28. srpnja u Dragoslavec Bregu u lovištu kojim gospodari LU Šljuka Gornji Mihaljevec gdje je lovac ustrijelio njemačkog ovčara.

– Prema Zakonu o lovstvu psi i mačke se ne smiju kretati lovištem i lovoovlaštenik ima pravo iz lovišta ukloniti pse i mačke no “ukloniti” ne znači ubiti već zatražiti njihovo zbrinjavanje prema Zakonu o zaštiti životinja u registriranom skloništu za napuštene životinje kakvo postoji, za područje cijele Međimurske Županije, u Čakovcu – poručila je nedavno voditeljica skloništa Aleksandra Hampamer.

Posljednji događaj je usmrćivanje laneta od strane psa lutalice.

U srijedu 23. kolovoza na području Globetke u lovištu XX/120 Čakovec III Lovački savez Međimurske županije primio je dojavu od M.M. iz Šenkovca o stradavanju mladunčadi srne. Lane je usmrćeno od strane psa lutalice ili psa bez nadzora vlasnika.

Prema izjavi očevica pas je usmrtio lane oko 7 sati. Nakon dojave o stradavanju laneta, obaviješten je predstavnik lovoovlaštenika zajedničkog otvorenog lovišta XX/120 Čakovec III. Nakon izlaska na mjesto stradavanja načinjen je zapisnik o šteti te je podnijet zahtjev za nadoknadu štete prema nepoznatom vlasniku psa.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije