LJEKOVITOST BOSILJKA Kraljevska biljka koja čuva tijelo i dušu

Bosiljak (Ocimum basilicum) je jedan od omiljenijih ljetnih začina i neizostavan začin mediteranske prehrane. Možete ga uzgojiti u vrtu, na balkonu ili na prozorskoj dasci. Bosiljak je izuzetno aromatičan i ljekovit. Ime mu dolazi iz grčkoj jezika, od riječi basileus što znači kralj.

Francuzi ga zovu kraljevskom biljkom, dok Židovi vjeruju da bosiljak daje snagu u vrijeme posta. O ljekovitosti bosiljka govori i to što ta biljka, porijeklom iz Indije, ima posebno mjesto u Ayurvedskoj medicini. Postoji puno vrsta bosiljka, a kod nas je najzastupljeniji pitomi bosiljak.

Ljekovitost bosiljka

– smiruje kašalj
– pomaže kod bolesti bubrega
– pomaže kod menstrualnih problema
– blagotvorno djeluje na crijeva i probavu
– otvara apetit
– jača imunitet
– ublažava glavobolju
– pomaže kod depresije
– ublažava artritis
– čuva srce i krvne žile
– prirodni je antibiotik
– afrodizijak

Čaj od bosiljka preporučuje se dojiljama jer potiče stvaranje mlijeka, no ne preopručuje se trudnicama u ranoj fazi trudnoće te bebama starosti do šest mjeseci.

Žličicu suhog bosiljka prelijte s dva i pol decilitra kipuće vode i ostavite da poklopljeno odstoji desetak minuta. Čaj se pije nezaslađen. Za poticanje stvaranja mlijeka treba ga piti dva do tri puta na dan.

Bosiljak je jak antioksidans – beta karoten koji se u tijelu pretvara u vitamin A jača imunitet i čuva tijelo od bolesti. Ova biljka obiluje vitaminom B6 i magnezijem koji čuvaju srce i krvne žile. Ljekovitost bosiljka poznata je od davnina, a danas i znanstveno dokazana.

Bosiljak – neizostavan u mediteranskoj kuhinji

Osim ljekovitosti, bosiljak se odlikuje i bogatim okusom te je zastupljen kuhinjama diljem svijeta, a osobito mediteranskoj. Odlično se slaže s rajčicama – i u tanjuru, ali i u vrtu pa ih iskusni vrtlari sade jedno kraj drugoga. Jedno od popularnijih jela talijanske kuhinje je pesto genovese – umak od bosiljka koji možete vrlo jednostavno napraviti i sami.

Pesto genovese tradicionalno se poslužuje s tjesteninom. Pesto se radi u mužaru, ne kuha se. Kako je riječ o sirovim sastojicma, ovaj je umak izvor brojnih hranjivih tvari za te odličan ljetni obrok.

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije