VOĆKARICA&VRTLARICA Proizvodnja povrća i voća na balkonu

Za ovaj blagdanski vikend pripremila sam članak o mogućnostima uzgoja voća i povrća na balkonu, odnosno na površinama koje su prostorno vrlo ograničene.

Oni koji redovito prate blog i objave na Facebook stranici Voćkarica&Vrtlarica znaju da unazad nekoliko godina intenzivno radim na transformaciji balkona stambene zgrade u vrtnu oazu punu mirisa začinskog i aromatičnog bilja, okusa voća, ljepote cvijeća i hranjivog povrća.

Takav kutak za odmor i opuštanje posebno dolazi do izražaja u ljetnim mjesecima kada je prirodni hlad puno bolje rješenje od zatvorenog klimatiziranog prostora, ali i u danima kada nisam u mogućnosti isplanirati izlet i boravak u prirodi dovoljno je tek nekoliko koraka do vlastite zelene oaze.


Vertikalna gredica miks je aromatičnog i začinskog bilja, te povrća. Pojedine sastojke koristim svakodnevno u pripremi raznovrsnih jela.


Prilikom odabira biljaka za uzgoj na balkonu uzimam u obzir zahtjeve pojedine kulture prema potrebnoj površini za rast, razvoj i plodonošenje podzemnih i nadzemnih dijelova biljke, kao i vlastite prehrambene navike. Postoji čitav niz povrtnih kultura koje se mogu uzgajati u posudama kao npr. krumpir, ali s obzirom da je površina ograničavajući resurs, moram birati kulture sa kojima ću na ograničenom prostoru postići maksimalan učinak.

Stoga je moj prvi izbor i preporuka za uzgoj u posudama lisnato povrće kao što su salata, blitva, špinat, rikola, matovilac koji stajanjem nakon berbe relativno brzo gube na kvaliteti. Od berbe do konzumacije salate uzgojene u posudama na balkonu prođe tek nekoliko minuta, te su svi vrijedni sastojci sačuvani.


Prilikom odabira voćnih vrsta za uzgoj na balkonu dajem prednost onim voćkicama koje ne zauzimaju puno prostora i uobičajeno se uzgajaju u posudama. Trenutno od voćnih vrsta uzgajam jagode, maline, američke borovnice, brusnicu, sibirsku borovnicu, limun, a u planu je i sadnja nara. Jagode i maline mjesečarke donose plodove kontinuirano tijekom vegetacije sve do kasne jeseni, odnosno pojave prvog mraza. Iako je riječ o tek nekoliko plodova, jako me veseli da se mogu gotovo svakodnevno nagraditi slasnim bobicama.

Jagode mjesečarke su u fazi cvatnje 🙂 Prve plodove očekujem za mjesec dana, a rađat će kontinuirano tijekom vegetacije sve do kasne jeseni, odnosno pojave prvog mraza

Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja manje je zahtjevan u odnosu na uzgoj povrća ili voća u posudama. Ukoliko se sade već dobro razvijene sadnice na prve berbe ne treba dugo čekati. Mirisne paketiće mente, matičnjaka, kadulje i origana sušila sam kontuirano tijekom ljeta i spremala za zimu za pripremu čaja.

Uzgoj pojednih vrsta voća i povrća gotovo je nemoguć bez oprašivača. Uglavnom nismo ni svjesni da su pčele zaslužne za većinu hrane koju svakodnevno konzumiramo. Kako bi osigurala oprašivanje i postigla bolji urod, koristim se primamom za oprašivače u vidu raznovrsnog cvijeća.

Kreiranje vrta na balkonu pretpostavlja uzgoj bilja isključivo u posudama što je dodatan izazov glede pripreme supstrata za sadnju i zalijevanja prilikom ljetnih mjeseci. Vodite računa o tome tijekom dužeg izbivanja u vrijeme godišnjeg odmora.

I na kraju moram napomenuti da je za kreiranje takvog jedinstvenog prostora potrebno uložiti mnogo truda i vremena, ali kad radiš ono što voliš to nije posao, nego privilegija!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije