FOTO Obredi Velikog četvrtka u Murskom Središću

Svečanom večernjom Svetom misom koju je u središćanskoj župnoj crkvi služio domaći župnik velečasni Tomislav Antekolović, sinoć je proslavljen blagdan Velikog četvrtka.

Nazočne vjernike župnik je podsjetio na događaje Posljednje večere, kada je Isus Krist ustanovio Euharistiju i Svećenički red koji su do dana današnjega poveznica vjernika s uskrslim Kristom.

Poput Isusa koji je na Posljednjoj večeri, kao znak svoje poniznosti dvanaestorici apostola oprao noge, tako je velečasni Tomislav noge oprao dvanaestorici muževa. Simbolično su zavezana zvona i otkriven oltar što će ostati do Vjernike je pozvao na Sveto trodnevlje koje završava nedjelju najvećim kršćanskim blagdanom Uskrsom, kada kršćani cijelog svijeta slave Isusovu pobjedu nad smrću, što je i temelj vjere kršćana, pa tako i Katoličke crkve kojoj u velikoj većini pripadaju Hrvati.

Poseban poziv na događanja Velikog petka, Velike Subote i Uskrsa, župnik Antekolović uputio je djeci i mladeži, poručivši da barem u tim trenucima poglede skinu s mobitela i računala i upute ih prema Kristovu grobu i potom na lik Krista pobjednika na smrti i zloćom. Ove godine Katolička i Pravoslavna crkva Uskrs slave istog nadnevka 16. travnja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije