DANICA Pongrac Krhač na konferenciji u Bruxellesu

U organizaciji europarlamentarca Ivice Tolića, 21. ožujka 2017.godine održana je konferencija o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Konferenciji su prisustvovale obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata iz Hrvatske, predstavnice udruge nestalih civila iz Domovinskog rata, predstavnice majke iz Srebrenice, predstavnici udruge nestalih iz Kosova te predsjednica regionalne koordinacije za pitanje nestalih osoba za područje bivše Jugoslavije.

Konferenciji su prisustvovali i svi naši zastupnici u Europskom parlamentu, predstavnik HCK-a B.Tomić, predstavnik ICMP-a Matthew Holliday te predsjednik Odbora za nestale osobe kod UN-a Rainer Huhle. Kao predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja u konferenciji je sudjelovao i gospodin Stjepan Sučić. Također kao izaslanik hrvatskog sabora u konferenciji je sudjelovao i gospodin Milijan Brkić.

Iz Međimurske županije na konferenciji je bila nazočna Danica Pongrac Krhač, predsjednica Udruge druge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Međimurske županije. U Hrvatskoj se traži istina o sudbini 931 nestalog branitelja, a iz naše županije se kao nestali vode Štampar Vladimir i Tabaček Antun, te Oreški Ivan za kojeg se traže posmrtni ostaci.

Zaključci konferencije koji su upućeni Europskom parlamentu su:
– da pitanje nestalih osoba iz Domovinskog rata postane europski važno pitanje
– da pitanje nestalih osoba ne bude politizirano
– da pitanje nestalih osoba postane humano pitanje bez obzira na vjersku i etničku pripadnost
– da pitanje nestalih osoba bude lišeno ideološke kontacije
– da pitanje nestalih osoba nema tajni i zabranjenih dosjea kad je u pitanju rješavanje istine o nestalim osobama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije