Kako koristiti eterično ulje rimske kamilice?

Svaki drugi utorak donosimo Vam pregršt savjeta, ideja i načina kako živjeti u skladu s prirodom kroz kolumnu ‘Povratak izvornom putem prirode’ autorica kolumne je mlada kreativka Gracia Petek koja je pokrenula vlastiti brand prirodne kozmetike Kiwi.

Latice koje otvaraju svoje ruke u molitvi kad se sunce uzdigne, zahvaljujući tako stvoritelju,šaljući svoj nježan miris u nebo gdje anđeli love svaku sićušnu molekulu i drže je u blizini srca- da bi ju poslali natrag, djeci na zemlju, u vrijeme potrebe.

Rimska kamilica odnosno Chamaemelum nobilis eterično ulje koje je u rezonanciji iznad auričkog polja i povezuje nas sa našim duhovnim tijelom. Simbol kamilice je Ra – egipatski bog Sunca. U staroegipatskoj medicini bila je korištena za prizivanje solarnih božanstva. Upotrebljava se za nježnost, kad je duh tužan. Povezuje nas sa unutarnjim djetetom i omogućuje da se približimo duhovnom ujedinjenju. Potiče smirenost, mekoću, blagost i opuštenost. Mazi naš duh, um i tijelo. Iako na prvi pogled blaga i plaha ovo je izrazito učinkovito, moćno i prodorno eterično ulje koje će nas razmaziti na svim poljima našeg postojanja. Voćni, svjež, sladak i biljni miris koji mami izrazitom nježnošću.

Ovo eterično ulje ima sposobnost da regulira kretanje životne energije, opušta živce, spazme i olakšava bol. Korisna je u tretiranju kronične napetosti, nesanice, nervozom uzrokovanih probavnih problema, mučnine, zatvora,glavobolje i astme. Zanimljivo je da je latinski naziv ove biljke izveden iz riječi matrix (matricaria) što u prijevodu znači maternica i upravo to se odnosi na već davnu upotrebu ovog ulja za olakšavanje poremećaja menstruacije, predmenstrualne napetosti i menstrualnih bolova. Odavno je korištena za smanjenje povišene tjelesne temperature i upale. Bilo da se radi o upali uha, gastritisu ili cistitisu eterično ulje kamilice će u pravoj kombinaciji donijeti olakšanje.

Nezaobilazno ulje kod tretiranja kožnih problema; odlična je za tretiranje dermatitisa, ekcema.. Povoljno djeluje na naš imunološki sustav. Kao i uvijek kamilica umiruje i mazi.Ključ djelovanja ovog eteričnog ulja leži u moći utjecaja na solarni pleksus. Solarni pleksus je glavni energetski centar lociran u predjelu želuca par centimetara iznad pupka.Smješten je između “hrabrosti” i srca, vitalni je centar naših potreba i želja, kontrole i njege.

Kanalizira potrebe ega vodeći ga do samoispunjenja kroz moć samokontrole. Kamilica svojim djelovanjem na solarni pleksus olakšava napetost pretjeranih želja i frustracija, zlovolje i depresije koje često slijede nakon ne ispunjenja ego-želja. Njen topao i nježan miris pruža utjehu i zadovoljstvo, dok blaga gorčina osvježava okusom stvarnosti. Kamilica uvijek sa sobom donosi sunce i radost, vodi nas do razumijevanja i potiče na suradnju.

Kod kojih stanja nam eterično ulje rimske kamilice može pomoći?

Uklanja depresiju,napetost,nervozu i anksioznost
Odlična je za smirenje hiperaktivne djece (difuzor)
Uništava mikrobe i gljivice
Poboljšava probavu, smanjuje osjećaj nadutosti, te pospješuje detoksifikaciju tijela
Smiruje upale, pomaže kod regulacije krvnog tlaka
Pomaže kod gripe i prehlade
Ublažava bolove
Čisti i zacjeljuje kožu
Prirodni sedativ

Kako koristiti eterično ulje rimske kamilice?

Možemo ga koristiti u difuzoru, mirisnoj lampici, inhalatoru kod prehlada, gripa, za smirenje…Kod kožnih problema, probavnih problema i upala koristimo ga razrijeđenog u nekom od baznih ulja (badem, suncokret, makadamija, koštice marelice), na 30 ml baznog ulja dovoljno je 4-12 kapi eteričnog ulja ovisno o namjeni, za njegu dječje kože do maksimalno 6 kapi. Jedna kap eteričnog ulja kamilice na zapešće ili područje solarnog pleksusa biti će već dovoljna za umirenje napetosti i nervoze. Kod velikog stresa ili nervoze, te kod nadutosti, probavnih smetnji i smetnji sa žučnim mjehurom možemo oralno uzeti jednu do dvije kapi rimske kamilice na kocki šećera ili žličici meda.

Svakako prije prve upotrebe na malom djelu kože isprobati zbog eventualne pojave alergijske reakcije.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije