FOTO: Tjedan cjeloživotnog učenja u romskom naselju Kuršanec

U Tjednu cjeloživotnog učenja koji se provodi već desetu godinu, a čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti učenja i obrazovanja, u romskom naselju Kuršanec, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Čakovec, održana je radionica ‘Pomoć u učenju i pisanju zadaća za učenike nižih razreda osnovne škole’.

Voditeljica radionice bila je Maja Odrčić Mikulić iz udruge Sfera, a sudjelovalo je 29 učenika prvih i 19 učenika drugih razreda osnovne škole. Prije početka pisanja zadaća, voditeljica je s učenicima napravila vježbe koncentracije odnosno “trening za mozak”. Koncentracija je bitna za uspjeh, kako u školi tako i u poslovnom, ali i u svakodnevnom životu.

Nedostatak koncentracije često dovodi do teškoća u učenju, smanjene kvalitete obavljenog zadatka ali i niske razine samopouzdanja. Nakon “treninga za mozak”, učenici su sa svojim volonterkama Ivom Prprović, Đurđicom Balog, Mirelom Bogdan i Irenom Oršuš prionuli na posao: pisanje zadaća i učenje hrvatskog jezika.

Udruga Sfera program “Pomoć u učenju” u romskom naselju Kuršanec provodi već treću godinu. U dvije smjene, volonterke udruge, učiteljice, studentice i romske pomagačice svakodnevno u produženom boravku u Romskom obiteljskom centru pomažu učenicima romske nacionalne manjine u pisanju domaćih zadaća i svladavanju nastavnog gradiva.

U suradnji s Osnovnom školom Kuršanec, učenici se potiču na dolazak jer podaci pokazuju da im ovakva vrsta organizirane pomoći pomaže u svladavanju nastavnog gradiva a u konačnici i boljim školskim uspjehom. U usporedbi s učenicima koji nisu polaznici ovog programa, učenici koji redovito dolaze postižu znatno bolje rezultate i brže napreduju.

Ovakav oblik izvaninstitucionalnog obrazovanja romskih učenika doprinosi i povećanju kapaciteta romskih učenika a time i smanjuje razinu diskriminacije. Ovakvim pristupom romskoj djeci šalje se poruka čitavoj zajednici da su romska djeca jednako vrijedna i sposobna.

Na taj se način osvješćuje zajednica većinskog stanovništva o osobitostima multikulturalnog suživljenja i prihvaćanja različitosti. Sve to stvara preduvjete za povećanje tolerancije i poštivanja različitosti, a u konačnici pridonosi i kvalitetnijem suživotu dviju kultura.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije