Pred nama je izrazito vruć i sparan dan! Kako si pomoći?

Pred nama je zrazito vruć i sparan dan kada je potrebno biti posebno oprezan. Posebno oprezni trebali bi biti kronični bolesnici, starije osobe i djeca i izbjegavati izlazak u razdoblju od 10 do 18h sati.

Simptomi toplinske iscrpljenosti

Do toplinske iscrpljenosti dolazi zbog gubitka tekućine i soli iz organizma, najčešće uslijed nedovoljnog ispijanja vode i pojačanog znojenja.

Ako vam koža postaje “ljepljiva”, blijeda uz pojačano znojenje, nemate apetit, osjećate se smeteno, imate nagon za povraćanjem, osjećate mučninu i imate povišenu temperaturu, imate simptome toplinske iscrpljenosti. Uz ove simptome, mogu se javiti i glavobolja i vrtoglavica, grčevi u udovima, ubrzano disanje i nepravilan rad srca. Simptomi nisu bezazaleni, posebice za one osjetljivije jer toplinska iscrpljenost može uzrokovati i nesvjesticu.

Posebno posane posljedice na organizam može imati sunčanica. To je stanje izazvano pretjeranim izlaganjem glave suncu što uzrokuje “pregrijanost”, ali ponekad i iznimno opasne posljedice jer žile mogu nabreknuti i mozak može nateknuti ako stanje sunčanice potraje duže vrijeme. Može doći i do gubitka svijesti, ali u najgorim slučajevima može doći i do kome te u konačnici smrti.

Stoga nemojte zanemarivati simptopme sunčanice, potrebno je reagirati što prije ako vam koža postaje suha, pojavljuje se izraženo crvenilo na području lica, imate povišenu temperaturu i osjećate mučninu, osjećate vrtoglavicu i glavobolju, osjećate se smeteno, ali ono što će vamposebno dati upozorenje da je riječ o sunčanici je preosjetljivost na svjetlo.

Ako imate ove simptome odmah s euputite ilječniku ili zovite hitnu pomoć. Do dolaska liječnika potrebno je pokušati rashladiti tijelo oblozima i hidratizacijom organizma s rashlađenim napicima.

Opasan toplinski udar

Toplinski udar još je opasnije stanje za naš organizam u odnosu na toplinsku iscrpljenost i sunčanicu. To je posebno stanje šoka za organizam jer temperatura tijela raste i preko 40 stupnjeva, a svi navedeni simptomi su puno izraženiji.

Kako si pomoći?

Tuširajte se u hladnoj vodi, ali prvo prilagodite temperaturu vode da bude bliža prosječnoj temperaturi tijela, a zatim neka voda postaje sve hladnija. Tuširajte se barem 10 minuta u hladnijoj vodi kako bi rashladili tijelo koje je pregrijano. Ako niste u mogućnosti stati pod tuš ili u kadu, pomoći će i hladni oblozi i polijevanje vodom.

Dobro je znati i da ljuta paprika pomaže kod visoke tjelesne temperature i ublažava glavobolju prouzročenu pretjeranom izlaganju suncu, piše Alternativa Za Vas.

Pola žličice ljute paprike stavite u šalicu vrele vode. Uzmite jednu žlicu tako dobivene tekućine i ulijte je u čašu vode. Polako srčite dok ispijate. Ova bi vam smjesa trebala ublažiti tegobe od sunčanice, savjetuju na portalu.

Jedite puno svježeg voća i povrća, osobito onog koje je bogato vodom, kao što su lubenica, limun, naranča i krastavac, ali prehranu obogatite i orasima, mahunarkama, maslinovim uljem…

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije