Nije važno koliko sati ste na poslu – važna je kvaliteta rada

Istraživači William Dement i Nathaniel Kleitman još su 1950. otkrili da spavamo u 90-minutnim ciklusima, krećući se kroz pet faza sna, od laganog do dubokog. Nazvali su to bazičnim ciklusom odmora i aktivnosti. No Kleitman je ustanovio da i tijekom dana funkcioniramo po istom 90-minutnom ritmu krećući se od visoke do niske budnosti.

– Rad u 90-minutnim intervalima je učinkovit recept za povećanje produktivnosti – tvrdi profesor K. Anders Ericsson sa Sveučilišta Florida koji je proučavao tajne uspjeha vrhunskih glazbenika, pisaca, glumaca i sportaša.

Utvrdio je da najbolje rezultate postižu ljudi koji rade u neprekinutim epizodama od 90 minuta, između kojih redovito uzimaju pauze, te da tako dnevno ne rade više od četiri i pol sata.

– Iako sam svakodnevno za radnim stolom provodio po 10 sati, trebalo mi je više od godinu dana da napišem svoju prvu knjigu. No uz rad u ciklusima od 90 minuta, sljedeću sam knjigu napisao za manje od šest mjeseci. Zaključio sam da uz mudrije upravljanje energijom mogu obaviti više posla u manje vremena – kaže Tony Schwartz, autor knjige “Budite izvrsni u svemu”.

Tajna povećanja produktivnosti kod dugoročnog rada je izbjegavanje iscrpljenosti i izgaranja. Nije važno koliko ćete se dugo odmarati, nego koliko ćete se dobro odmoriti. Ograničite li rad na 90 minuta, od njega ćete se moći u potpunosti oporaviti tijekom kratkih, dnevnih pauza., pišu 24.sata.hr

– Vrijednosti i kvaliteta rada zaposlenika važniji su od broja sati provedenih na poslu, a ključ povećanja produktivnosti je moć obnove. Stoga u pauzi za ručak obavezno izađite jer šetnja ili kratko trčanje snažno potiču mentalnu i emocionalnu obnovu, kreativnost i rađanje novih ideja – dodaje Schwartz.

Oko fenomena obnove izgradio je posao te svojim receptom pomaže nizu uspješnih svjetskih korporacija, među kojima su Google i Coca-Cola, da povećaju kreativnost i produktivnost zaposlenika. Da biste održali produktivnost, ugledajte se na sprintere. U jutarnjim satima dajte gas i radite najvišim intenzitetom 90 minuta, a potom uzmite pauzu za doručak. Jutro je najbolje vrijeme i da se usredotočite na rješavanje najzahtjevnijeg i najvažnijeg dnevnog zadatka, savjetuje.

Za učinkovitost – odmori Ako sve više sati provodite na radnome mjestu, imate sve manje vremena za odmor i san, a danak plaća učinkovitost. Tajna produktivnosti je u strategiji obnove koja uključuje dnevne pauze, kratko popodnevno drijemanje, više noćnog sna te više vremena provedenog izvan ureda i češća dulja putovanja.

Moć drijemanja – Spavate li samo šest sati, prijeti vam sagorijevanje na poslu, pokazalo je istraživanje. Kratko, dnevno drijemanje ima efekt kao deset sati noćnog sna te podiže učinkovitost za oko devet posto, a utjecaj duljeg drijemanja je još bolji, tvrdi Sara C. Mednick, istraživačica spavanja na Sveučilištu Kalifornija.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije