Stanari Vukovarske: Vrane provode totalni teror nad nama!

Iz Grada Čakovca kažu da je najveći problem u učestalom povećanju populacije i zakonskoj nemogućnosti djelovanja

– Te vrane provode totalni teror nad nama! Ne spavamo noću jer već u tri sata počnu graktati i ne prestaju. Samo se okrećemo u krevetu i čekamo da što prije svane. Čujte, ima tu i obitelji s malom djecom i bolesnih umirovljenika tako da nam ne ostaje drugo nego javno zatražiti zaštitu – govori nam Stjepan Antonović, stanar stambene zgrade u Vukovarskoj ulici u Čakovcu, u kojoj ptice zagorčavaju život ljudima.

Igrališta zasipaju izmetom

Svašta su gradske vlasti u suradnji s javnom ustanovom Međimurskom prirodom već pokušavale, od postavljanja uređaja koji zvučnim efektom oponaša pticu grabljivicu i plavih balona punjenih helijem koji pticama smetaju u orijentaciji do rušenja gnijezda i zapunjavanja pjenom…

Upomoć su pozvani i sokolari koji su sa svojim pticama pokušali otjerati vrane iz Perivoja Zrinskih u središtu Čakovca, a u suradnji s Lovačkim savezom Međimurske županije na širem području grada organiziran je i odstrel. No vrane su i dalje tu.

– Osim što graktanjem narušavaju naš mir, staze i dječje igralište zasipaju izmetom. Na travi se suše lešine, pa se bojimo i bolesti. Krošnje na kojima se gnijezde dopiru do prozora naših stanova i sve je to postalo neizdrživo. Cijenim ptice kao živa bića, za sve bi trebalo biti mjesta na ovom svijetu, ali nije red da rade što žele i zagorčavaju nam život – ističe Antonović.

Sve mjere poražavajuće

Stanari su održali sastanak i zatražili pomoć Grada u kojem napominju da se s problematikom vrana ne susreće samo Čakovec, nego i drugi gradovi. – Najveći problem je u učestalom povećanju populacije i zakonskoj nemogućnosti djelovanja. Naime, Perivoj Zrinskih zaštićen je kao spomenik parkovne arhitekture od 1975.

Kako se vrana svrstava u kategoriju divljači, zaštićena je u vrijeme nošenja jaja. U urbanoj sredini zabranjeno je ubijanje divljači odstrelom – nabraja pročelnik David Vugrinec. Sve mjere koje su se poduzimale, uključujući i orezivanje granja, bile su poražavajuće.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije