Kino CZK-a Čakovec postalo član europske asocijacije kina – Europa Cinemas

Kino Centra za kulturu Čakovec primljeno je u Europsku dječju filmsku asocijaciju te u najvažniju europsku asocijaciju kina – Europa Cinemas, čime je postalo 978. punopravni član te najznačajnije europske udruge kina. Asocijacija Europa Cinemas osnovana 1992. uz financijsku potporu Programa MEDIA i Francuskog centra za kinematografiju, i prva je mreža kina koja radi na promidžbi europskog filma. Njezin je cilj osigurati operativnu i financijsku potporu kinima koja se obvezuju prikazivati značajan broj europskih filmova, pokretati skupove i inicijative, kao i promotivne aktivnosti usmjerene na mladu publiku.

Europa Cinemas okuplja 42 zemlje, 596 gradova i 977 kino dvorana, stoga je članstvo u mreži potvrda je kvalitetnog programa i priznanje radu kina Centra za kulturu Čakovec. Uvođenjem digitalizacije od strane HAVC-a, Ministarstva kulture te Grada Čakovca 2013. nastaju novi uvjeti filmsko prikazivačke djelatnosti i važniji ciljevi – opstanak u europskoj zajednici kina, što je kino Centra za kulturu Čakovec ovim članstvom i ostvarilo, kazala je Marina Oskoruš voditeljica filmske i izložbene djelatnosti Centra za kulturu. Isto tako prema riječima Helge Lajtman, organizatorice programa u Centru za kulturu, članstvu je prethodio dugotrajni pristupni proces, analiza repertoara i ispunjavanja višestrukih kriterija.

Ulaskom u mrežu Europa Cinema kino Centra za kulturu postalo je pravo europsko kino, na čemu je čestitao Hrvoje Laurenta, predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača. – Centar za kulturu je jedanod stupova hrvatske kino mreže, ne samo zato što je član te mreže, već i ogledni primjer dobre prakse na koji način se danas u kinu treba raditi. Kino više nije na sreću samo ono da se dođe, pojedu kokice, popije piće, već je tu riječ o jednoj širokoj priči,odnosno kino je društveni centar koji mora obrazovati sadašnje i buduće generacije u općoj i filmskoj kulturi posebno. To je ono što čakovečki Centar za kulturu već jako dugo radi.

Da se radi o priznanju, kako za sam Grad tako i građane Čakovca, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca David Vugrinec. – Upravo zbog građana koji redovito odlaze na filmske projekcije, čakovečko kino jedno je od naj posjećenijih i najuspješnijih u Hrvatskoj. Vjerujem da će Centar za kulturu i dalje raditi na unapređivanju kino prikazivačke djelatnosti, tako da možemo očekivati i nove dobre programe, naravno, na dobrobiti građana Čakovca.

Od svibnja ove godine kino Centra za kulturu član je i ECFA-e (European Children’s Film Association). ECFA je organizacija koja postoji od 1988. godine, a promovira dječji film i film za djecu te joj je glavni cilj što više djece upoznati s europskim filmom. Centar je članstvo osigurao organizacijom Međunarodne revije filmova za djecu i mlade, Dječje filmske tribine nedjeljom te Filmskim klubom i Kinom za mlade. ECFA ima 60-ak članova iz više od dvadeset zemalja.

Na kraju, ne preostaje ništa drugo nego citirati ravnatelja Centra za kulturu Ladislava Vargu koji je na samom početku kazao kako u Berlinu kažu da : ‘Grad bez kina i nije grad’, a Grad Čakovec osim što se volimo pohvaliti da je pravi europski grad, od sada i službeno ima pravo europsko kino.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije