FOTO: U Čakovcu održan susret Franjevačke mladeži

>> FOTO: U Čakovcu održan susret Franjevačke mladeži

IX. Nacionalni susret Franjevačke mladeži iz cijele Hrvatske, u organizaciji Nacionalnog vijeća Franjevačke mladeži, održan je od petka 27. do nedjelje 29. svibnja u Franjevačkom samostanu i župi sv. Nikole biskupa u Čakovcu.

Na susretu, koji je priređen pod geslom “Živite život dostojno poziva kojim ste pozvani” (Usp. Ef 4,1), okupilo se više od 600 mladih iz čitave Hrvatske, i to mladih koji se okupljaju i djeluju u franjevačkim župama i samostanima od Iloka do Dubrovnika. Na Nacionalnom susretu Framaši su u zajedništvu bratstava kroz tri dana razmišljali o svome franjevačkom pozivu i djelovali u sklopu prigodnih radionica.

Nacionalni susret zaključen je u nedjelju 29. svibnja svečanim misnim slavljem koje je u samostanskom dvorištu predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s provincijalima franjevačkih provincija fra Ilijom Vrdoljakom i fra Nikolom Barunom, te još 15 svećenika franjevaca.

Pozdravljajući sve sudionike slavlja i susreta, gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Železnjak zahvalio je ponajprije svima mladima koji su se odazvali kako bi i ove godine zajedno razgovarali i molili, obnavljali se u zajedničkim ciljevima, putovima i pothvatima te bili otvoreni Božjim inicijativama da bi svi zajedno mnogo toga dobrog mogli učiniti. Posebno je zahvalio svim duhovnim asistentima koji vode mjesna, područna i nacionalna bratstva, a napose nacionalnom asistentu fra Filipu Đurđeviću i asistentu domaćinu fra Marku Pustišeku na njihovim nastojanjima.

Kazao je kako se Franjevačka mladež trudi po primjeru svetog Franje živjeti i svjedočiti Evanđelje u današnjem svijetu, te dodao da Frama pripada župnim zajednicama. Stoga su kroz tri dana svjedočili zajedništvo i kako je lijepo živjeti svoju mladost po Evanđelju, te kako je lijepo pripadati Katoličkoj Crkvi, svojim biskupijama i župama.

Provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, fra Ilija Vrdoljak, zahvalio je domaćinima na organizaciji u ime svih provincijala te izrazio zadovoljstvo što su mladi svjedočili franjevačku prisutnost u Čakovcu, gradu Zrinskih na čiji su poziv došli franjevci, i to upravo u dane kada je grad Čakovec obilježavao svoj dan. Zaželio je da mladi prenesu darove ovog susreta svim članovima svojih bratstava te da nastave mladenačkim žarom svjedočiti i djelovati u svojim zajednicama.

U propovijedi je biskup Mrzljak poručio mladima kako je pred njima život, ali ne život kojem je osnovni smisao samo uživanje jer čovjek je stvoren za mnogo više. I samo geslo susreta na prvi dio “živjeti život” nadovezuje drugi dio “dostojno” čime nas potiče da ga živimo dostojanstveno i u međusobnom uvažavanju, ali tek treći dio gesla “poziva kojim smo pozvani” posvješćuje nam da nas je Netko pozvao, da naš život nije slučajnost i da Bog ima svoj plan s nama, što nam potvrđuje svetost svakog ljudskog života.

Svi smo mi pozvani odgovoriti na Božji poziv jer Bog ima plan sa svakime od nas, svatko od nas pozvan je živjeti život dostojan čovjeka u zajedništvu s Bogom i bližnjima. Ne postoji drugi put koji bi bio bolji za čovjeka, ne postoji drugi put osim Onoga koji je Put, Istina i Život, poručio je biskup Mrzljak mladima.

Na kraju mise gvardijan Železnjak zahvalio je mladima s kojima su u zajedništvu proveli tri dana, te župljanima na pomoći i potpori u realizaciji susreta, a zahvalama se pridružio i fra Filip, posebno zahvalivši Frami Čakovec, franjevcima domaćinima i školskim sestrama franjevkama, te Ekonomskoj školi koja je mladima omogućila noćenje.

Od petka 27. svibnja mladi su sudjelovali u nizu duhovnih sadržaja, predstavili su svoja bratstva, međusobno se upoznavali i družili, te u nedjelju 29. svibnja svoj godišnji susret zaključili prigodnim plenumom i završnom misom.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije