Predstavljena knjiga o Josipu Štolceru Slavenskom autora Ladislava Varge

Povodom obilježavanja Dana grada Čakovca u Knjižnici Nikola Zrinski Čakovec održana je svečana promocija knjige Josip Štolcer Slavenski. Ove godine obilježavamo 120-tu obljetnicu rođenja ovog skladatelja svjetskog glasa, rođenog Čakovčanina koji se proslavio skladbama u kojima je primjenjivao vlastita i osebujna shvaćanja akustičkih zakonitosti, egzotičnu melodiku i asimetričnu ritmiku tradicijskih napjeva te je u njima uvelike koristio autohtonu narodnu glazbu, osobito onu iz svojega rodnoga kraja – Međimurja. Upravo je zbog skretanja pozornosti i educiranja javnosti o značaju Slavenskog Ladislav Varga inicirao i stvorio ovu knjižicu.

Knjižica donosi i niz zanimljivih zgoda i dokumenata iz života Slavenskog. -Nije bilo teško prikupiti materijale, kazao je prigodom promocije Varga, ali je bilo potrebno dosta vremena jer su se stvari prikupljale s nekih njegovih obljetnica, tri okrugla stola koja su održana na temu života i djela Štolcera Slavenskog, kao i uz pomoć knjige koju je izdala pokojna Milana Slavenski, zatim knjige koju je pisala Eva Sedak iz Zagreba i knjiga koje su bile dostupne u knjižnicama, ali i sjećanja koja sam uspio prikupiti od ljudi koji su s njim živjeli u Beogradu i Čakovcu.

O značaju Josipa Štolcera Slavenskog za Čakovec i Međimurje, ali i cjelokupnu hrvatsku glazbenu povijest, kao i o njegovim djelima na promociji knjige govorili su čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač i glazbena pedagoginja i dugogodišnja voditeljica pjevačkog zbora koji nosi upravo ime ovog vrhunskog skladatelja Karolina Šimunković.

Knjiga o Slavenskom ima 64 stranice, tiskana je u 1000 primjeraka i može se nabaviti u Centru za kulturu Čakovec po cijeni od 40 kuna.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije