Prekogranični projekt nastao spajanjem povijesne baštine obitelji Zrinskih

>> Prekogranični projekt nastao spajanjem povijesne baštine obitelji Zrinskih

Međimurje je poznato po obitelji knezova Zrinskih, hrvatskih vojskovođa i intelektualaca koji su našem kraju pridonijeli i materijalno i duhovno. Povijesna obitelji Zrinskih ženidbenim je vezama povezana s plemićkom obitelji Batthyany koji su dugo vremena posjedovali dvorac Rakičan u Murskoj Soboti u Sloveniji.

Odatle dolazi poveznica za suradnju Hrvatske i Slovenije na prekograničnom projektu vezanim uz bogatu povijesnu kulturnu baštinu obitelji Zrinski.

Općina Šenkovec, svjesna svoje povijesne ostavštine, pred nekoliko je godina osmislila ideju kojom bi se iskoristio potencijal spomenika kulture, kapele Sv. Jelene u Šenkovcu koja je ujedno jedini objekt ‘nulte kategorije’ u Međimurju. Pošto ideja do sada nije uspješno realizirana, pokrenuta je nova inicijativa kako je realizirati. Prekogranična suradnja, kao trenutno aktualna stvar zahvaljujući programu Interreg HR-SLO, nametnula se kao logična opcija.

Povjesničar, profesor i sadašnji vijećnik Mario Šestak doprinio je ideji svojim prijedlozima i istraživanjem povijesnih veza te je došao do poveznice obitelji Zrinskih u Međimurju i Prekmurju putem plemićke značajne obitelji Batthyany. Upravo zahvaljujući tim povijesnim vezama, danas postoji temelj za prekograničnu suradnju i vrlo kvalitetan projekt kojim bi se podigao turizam na ovom području.

Nakon što je pronađena povijesno-kulturna poveznica između Hrvatske i Slovenije, uspostavljen je kontakt Općine Šenkovec i Istraživačko obrazovnog centra koji se nalaze upravo u znamenitom dvorcu Rakičan te je dogovorena zajednička suradnja. Prije par mjeseci čelništvo Općine bilo je u posjetu u Sloveniji, gdje su ih partneri upoznali sa svojom kulturnom i povijesnom baštinom te aktivnostima i ciljevima koje bi željeli provesti projektom. Dogovoren je i okvir u kojem će se postaviti aktivnosti za sve partnere na ovom projektu prekogranične suradnje.

– Okrenuli smo se prekograničnoj suradnji pošto su to potencijali koje možemo iskoristiti preko aktivnog program Interreg HR-SLO. Imali smo tu sreću da partneri u projektu koji su sa slovenske strane, imaju povijesnih i kulturnih poveznica sa obitelji Zrinskih, što će ujedno i biti temelj suradnje. Radi se o Istraživačko obrazovnom centru smještenom u dvorcu Rakičan. Odlučili smo zajednički projekt kandidirati na drugi poziv programa Interreg HR-SLO koji se očekuje početkom jeseni. Kao još jedan partner s Hrvatske strane biti će Općina Krašić koja je ujedno bratska općina Općine Šenkovec te imaju bogatu povijest vezano uz obitelj Zrinski, izjavio je pročelnik Općine Šenkovec Nino Hren

Došlo je vrijeme i da Općina Šenkovec pokaže svoje potencijale za budući projekt te je organiziran posjet partnera sa slovenske strane.

– Ponosni smo što možemo danas u našim prostorijama ugostiti drage partnere iz Slovenije, Istraživačko obrazovni centar ‘Rakičan’ i Zavod za razvoj, istraživanja i obrazovanje ‘Nazaj na konja’. Također u projektu sudjeluje naša Općina te naša bratska Općina Krašić, poručio je načelnik Općine Šenkovec Saša Horvat.

Cilj i svrha projekta u Općini Šenkovec je izgraditi šetnjicu Zrinskih sa drvenom konstrukcijom mosta u sklopu kojeg će se smjestiti centar za posjetitelje sa multimedijskom opremom, koji će budućim naraštajima pokazivati kako je obitelj Zrinskih živjela kroz povijest te koji je njihov značaj za naše krajeve i za krajeve naših partnera na projektu.

Sam centar zamišljen je kao interaktivni prostor gdje posjetitelji sami pomoću IT opreme te kroz interaktivne multimedijske prezentacije mogu doživjeti povijest Zrinskih i to kroz glazbu, priče, tekst, video i slike. Sadržaj je pogodan za posjet učeničkih grupa kao i za mlade i obitelji na kratkom izletu kroz naše krajeve.

– Cilj prekogranične suradnje je raditi na zajedničkim projektima, upoznati nove ljude, te stvoriti dodatne vrijednosti i očuvati baštinu, izjavio je Alexander S. Goljevšček, direktor Zavoda za razvoj, istraživanje i obrazovanje ‘Nazaj na konja’.

-Ovaj projekt ima najznačajniju poveznicu, a to je ljubav. Bez bračnih odnosa između povijesnih, plemićkih obitelji danas ne bi bilo moguće napraviti ovakav projekt i prekograničnu suradnju Hrvatske i Slovenije, izjavio je Robert Celec, direktor Istraživačko obrazovnog centra Rakičan.

Ostvaren je kontakt sa Zavodom za razvoj, istraživanja i obrazovanje iz mjesta Starošice, koji također imaju interesa sudjelovati u projektu. Trenutno projekt ima četiri sudionika, dva sa Hrvatske te dva sa Slovenske strane.

– Smatram da upravo prekogranična suradnja nudi u ovom trenutku najveći potencijal za ostvarenje našeg projekta kojem smo već zajednički definirali okvir, pošto EU fondovi potiču takvu vrstu projekata, rekao je Nino Hren, pročelnik Općine Šenkovec.

Svaki od partnera projekta ima određeni dio povijesti, vezan uz obitelj Zrinski koji čine cjelinu i tvore zanimljivu priču koja će se prezentirati svim budućim posjetiteljima. Povijesna baština će se time sačuvati i prezentirati pomoću modernih tehnologija, zaključak je svih sudionika sastanka.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije